Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 135 etagewoningen, blok C voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Woonhuis

Willaertstraat 2
1075LG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 135 etagewoningen, blok C voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van de AWV opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Amstelveenseweg, Willaertstraat en Pieter Lastmankade, bestaande uit vijf bouwlagen onder platte daken waarbij sommige gemeenschappelijke trapportalen zijn voorzien van een door rode pannen gedekt schuin dakvlak. De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Willaertstraat gesitueerde rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgsloten door een ijzeren hek. Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste over alle verdiepingen omhooglopende driezijdige - soms overhoeks geplaatste - erkers en op de hoeken voorzien van steunberen. Alleen aan de Willaertstraat bevinden zich twee erkers die slechts over de eerste vier verdiepingen lopen. In de gevelwand aan de Pieter Lastmankade zijn twee overhoeks geplaatste steunberen aangebracht die boven het dak uitsteken. De beganegrond is uitgevoerd in een donkerder kleur steen. Boven sommige entrees, met rechthoekige houten deuren, zijn ver uitstekende luifels geplaatst. De vensters, waarvan sommige door roeden zijn onderverdeeld en sommige voorzien zijn van smalle zijlichten, zijn regelmatig in de gevels geplaatst. De gevels zijn in de erkers voorzien van decoratief metselwerk. Boven de trapportalen decoratief uitgevoerde hijsbalken. Waardering Bouwblok van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW-begrenzing van plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505078
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 135 etagewoningen, blok C voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Willaertstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatig, geknikt kavel in opdracht van de AWV, opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met gemeenschappel..

Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Willaertstraat 35
Amsterdam
Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige grondvorm, met afgeschuinde hoek aan de NW-zijde in opdracht van de AWV, opgetrokken bouwblok van..

Haarlemmermeerstation

Amstelveenseweg 262
Amsterdam
Stationsgebouw, als kopstation gelegen aan de Haarlemmermeerlijn in landhuisachtige trant gebouwd, in 1915. Blijkens ingemetselde steen met ..

Sint-Agneskerk

Amstelveenseweg 163
Amsterdam
Inleiding Een in twee fasen tot stand gekomen driebeukige KRUISBASILIEK met losstaande klokketoren van de Rooms-katholieke parochie gewijd ..

Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Bertelmanstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van 135 etagewoningen, blok C voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Foto's (3)