Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Woonhuis

Willaertstraat 1
1075LD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Omschrijving Op een onregelmatig, geknikt kavel in opdracht van de AWV, opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door Bertelmanstraat, Bertelmanplein, Bernard Kochstraat, Amstelveenseweg en Willaertstraat, bestaande uit vijf bouwlagen onder platte daken met soms boven de gemeenschappelijke trapportalen een met rode pannen gedekt schuin dakvlak. De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Willaertstraat gelegen rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hek. De beganegrond is uitgevoerd in een donkerder kleur steen. Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste driezijdige erkers en steunberen. Herhaaldelijk zijn tussen de erkers vanaf de eerste verdieping omhooglopende, boven het dak uitstekende en soms overhoeks geplaatste steunberen in de gevel opgenomen. Aan de Amstelveenseweg en Bertelmanplein zijn sommige entrees voorzien van een luifel. Boven elke ingang een puntvormig naar buiten gebouwd raampje. Alle vensters, sommige met smalle zijlichten, zijn regelmatig en harmonieus in de gevel geplaatst. De gevel is verder verlevendigd door de toepassing van decoratief metselwerk. Boven de trapportalen decoratief uitgevoerde hijsbalken. Waardering Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW-begrenzing van plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 505031
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Bouwblok van 135 etagewoningen, blok C voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Willaertstraat 2
Amsterdam
Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van de AWV opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijk..

Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Willaertstraat 35
Amsterdam
Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige grondvorm, met afgeschuinde hoek aan de NW-zijde in opdracht van de AWV, opgetrokken bouwblok van..

Haarlemmermeerstation

Amstelveenseweg 262
Amsterdam
Stationsgebouw, als kopstation gelegen aan de Haarlemmermeerlijn in landhuisachtige trant gebouwd, in 1915. Blijkens ingemetselde steen met ..

Sint-Agneskerk

Amstelveenseweg 163
Amsterdam
Inleiding Een in twee fasen tot stand gekomen driebeukige KRUISBASILIEK met losstaande klokketoren van de Rooms-katholieke parochie gewijd ..

Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Bertelmanstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Foto's (4)