Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Woonhuis

Willaertstraat 35
1075LE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige grondvorm, met afgeschuinde hoek aan de NW-zijde in opdracht van de AWV, opgetrokken bouwblok van ETAGEWONINGEN met genmeenschappelijke binnentuin, begrensd door Bertelmanplein, Bertelmanstraat, Willaertstraat, Pieter Lastmankade en Bernard Kochstraat, bestaande uit drie bouwlagen onder zadeldaken met rode pannen met op regelmatige afstand van elkaar geplaatse gemetselde schoorstenen. De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Willaertstraat gelegen rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren hek. De twee lange zijden van het bouwblok bestaan in feite uit drie tegen elkaar geplaatste en telkens iets hoger opgemetselde gevelvlakken. Dit motief is ook toegepast aan de korte zijde aan de Bernard Kochstraat welke bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste gevelvlakken. Daar waar de uit verschillende hoogtes bestaande gevelvlakken tegen elkaar zijn geplaatst is de gevel voorzien van een over alle verdiepingen omhooglopende erker met steunberen op de hoeken. Sommige entrees liggen in een rondboogvormige portiek. De beganegrond is uitgevoerd in een donkerder kleur steen. De hoeken van het bouwblok zijn voorzien van steunberen. Alle vensters, sommige voorzien van zijlichten, zijn regelmatig en harmonieus in de gevels geplaatst. Waardering Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW begrenzing van plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504988
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Bouwblok van 100 etagewoningen, blok B voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Willaertstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatig, geknikt kavel in opdracht van de AWV, opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met gemeenschappel..

Bouwblok van 135 etagewoningen, blok C voor de Algemene Woningbouw Vereniging

Willaertstraat 2
Amsterdam
Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van de AWV opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijk..

Haarlemmermeerstation

Amstelveenseweg 262
Amsterdam
Stationsgebouw, als kopstation gelegen aan de Haarlemmermeerlijn in landhuisachtige trant gebouwd, in 1915. Blijkens ingemetselde steen met ..

Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Bertelmanstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd doo..

Sint-Agneskerk

Amstelveenseweg 163
Amsterdam
Inleiding Een in twee fasen tot stand gekomen driebeukige KRUISBASILIEK met losstaande klokketoren van de Rooms-katholieke parochie gewijd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van 53 etagewoningen, blok D voor de Algemene Woningbouw Vereniging in Amsterdam

Foto's (1)