Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 184 etagewoningen, Bouwvereeniging Rochdale, blok a fase 1, in Amsterdam

Woonhuis

Cornelis Krusemanstraat 57
1075NH Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 184 etagewoningen, Bouwvereeniging Rochdale, blok a fase 1,

Omschrijving Op een onregelmatig vlindervormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Cornelis Krusemanstraat, Amstelveenseweg, Bernard Kochstraat, Bertelmanplein, Bertelmanstraat en Des Presstraat, bestaande uit een beganegrondverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping, derde verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak, waarbij de gemeenschappelijke trapportalen zijn afgedekt met een met rode pannen bekleed schuin dakvlak. Op sommige bepaalde plekken (aan de Cornelis Krusemanstraat, Bertelmanplein en Amstelveenseweg) wijkt de gevel terug. De aldus ontstane ruimte is alleen aan de Cornelis Krusemanstraat opgevuld met groen. De rondboogvormige toegangspoort naar de gemeenschappelijke binnentuin bevindt zich aan de Cornelis Krusemanstraat, aan de straatzijde afgesloten door een sierijzeren hek met daarboven een sluitsteen in zandsteen uitgehakt door Oswald Wenckebach in 1924 voorstellend een duiveltje. De beganegrond is voorzien van een donkerder kleur steen. Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste vanaf de beganegrondverdieping omhooglopende driezijdige erkers - behoudens de erkers in de teruggerooide gevelvlakken aan de Cornelis Krusemanstraat welke aan de voorzijde voorzien zijn van een scherpe hoek - waarvan de meeste voorzien zijn van steunberen op de beganegrond (en soms ook op de eerste verdieping). De entrees met rechthoekige houten deuren liggen om en om onder een ver overstekende luifel op een gepleisterde natuurstenen console. Boven elke entree een puntvormig naar buiten gebouwd raampje. Alle vensters, waarvan sommige voorzien zijn van zijlichten met laddervormige roedenverdeling, zijn regelmatig in de gevels geplaatst. De gevel is verder verlevendigd door de toepassing van decoratief metselwerk. Sommige hijsbalken hebben eendecoratieve vormgeving. Waardering Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW begrenzing van plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 184 etagewoningen, Bouwvereeniging Rochdale, blok a fase 1, in Amsterdam

Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1,

Des Pr├ęsstraat 7
Amsterdam
Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van 104 ETAGEWONINGEN met een gemeenschap..

Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Bertelmanstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd doo..

Sint-Agneskerk

Amstelveenseweg 163
Amsterdam
Inleiding Een in twee fasen tot stand gekomen driebeukige KRUISBASILIEK met losstaande klokketoren van de Rooms-katholieke parochie gewijd ..

Remise met bovenwoningen

Hendrik Jacobszstraat 9
Amsterdam
Inleiding Een in 1911-1912 tot stand gekomen U-vormig bouwblok bestaande uit een REMISE en tien BOVENWONINGEN, waarvan vier vrije bovenwoni..

Bouwblok van 88 etagewoningen, gebouwd door Amsterdamsche Cooperatieve Onderwijzers Bouwvereeniging

Cornelis Krusemanstraat 27
Amsterdam
Omschrijving Op een U-vormige plattegrond in opdracht van de ACOB, opgetrokken bakstenen bouwblok van 88 ETAGEWONINGEN met een gemeenschapp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van 184 etagewoningen, Bouwvereeniging Rochdale, blok a fase 1, in Amsterdam

Foto's (2)