Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1, in Amsterdam

Woonhuis

Des Pr├ęsstraat 7
1075NT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1,

Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van 104 ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Cornelis Krusemanstraat, Hendrik Jacobszstraat, Pieter Lastmankade en Des Presstraat, bestaande uit een beganegrondverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping, derde verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak waarbij de gemeenschappelijke trapportalen zijn afgedekt met een door rode pannen bekleed schuin dakvlak. De rondboogvormige toegangspoort naar de gemeenschappelijke binnentuin bevindt zich aan de Des Presstraat, aan de straatzijde afgesloten door een sierijzeren hek. Alle gevelwanden zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste, vanaf de beganegrond omhooglopende driezijdige erkers en op de beganegrond - en soms ook de eerste verdieping - van steunberen. De poortdoorgang in de Des Presstraat wordt aan beide zijden geflankeerd door twee, eveneens driezijdige, erkers over de eerste vier verdiepingen. Aan de buitenrandvoorzien van een rand van geglazuurde stenen. De gevelwanden aan de Cornelis Krusemanstraat en de Pieter Lastmankade zijn voorzien van op regelmatige afstand van elkaar, vanaf de eerste verdieping omhooglopende en overhoeks geplaatste steunberen die boven het dak uitsteken. De beganegrondverdieping is voorzien van een donkerder kleur steen. Sommige entrees, met rechthoekige deuren waarin drie horizontaal naast elkaar geplaatste ramen, zijn voorzien van een luifel. Boven elke entree een puntvormig naar buiten gebouwd raampje op de eerste verdieping van het trapportaal. De vensters zijn alle regelmatig in de gevels geplaatst en waren in oorsprong voorzien van houten roedenverdeling. De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk. Boven de trapportalen decoratief vormgegeven hijsbalken. Waardering Bouwblok bestaande uit 104 etagewoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex, en tevens karakteristieke NW begrenzing van het plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504959
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1, in Amsterdam

Bouwblok van 184 etagewoningen, Bouwvereeniging Rochdale, blok a fase 1,

Cornelis Krusemanstraat 57
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatig vlindervormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een geme..

Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Bertelmanstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd doo..

Remise met bovenwoningen

Hendrik Jacobszstraat 9
Amsterdam
Inleiding Een in 1911-1912 tot stand gekomen U-vormig bouwblok bestaande uit een REMISE en tien BOVENWONINGEN, waarvan vier vrije bovenwoni..

Bouwblok van 88 etagewoningen, gebouwd door Amsterdamsche Cooperatieve Onderwijzers Bouwvereeniging

Cornelis Krusemanstraat 27
Amsterdam
Omschrijving Op een U-vormige plattegrond in opdracht van de ACOB, opgetrokken bakstenen bouwblok van 88 ETAGEWONINGEN met een gemeenschapp..

Sint-Agneskerk

Amstelveenseweg 163
Amsterdam
Inleiding Een in twee fasen tot stand gekomen driebeukige KRUISBASILIEK met losstaande klokketoren van de Rooms-katholieke parochie gewijd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1, in Amsterdam

Foto's (3)