Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2 in Amsterdam

Woonhuis

Bertelmanstraat 1
1075LT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2

Omschrijving Op een rechthoekige grondvorm in opdracht van Rochdale opgetrokken gesloten bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN, begrensd door Bertelmanplein, Bertelmanstraat, Des Presstraat, Pieter Lastmankade en Bernard Kochstraat, bestaande uit drie bouwlagen onder zadeldaken met rode pannen met op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gemetselde schoorstenen. Op de hoek van Bertelmanstraat en Des Presstraat een over alle verdiepingen omhooglopende driehoekige erker. De andere drie hoeken zijn voorzien van een steunbeer. Tevens een brede erker met steunberen in de gevels aan de Bernard Kochstraat en de Bertelmanstraat. Op de plekken waar deze erkers zijn geplaatst is het daarboven gelegen gevelvlak hoger opgemetseld. De beganegrond is in een donkerder kleur steen gemetseld. Enkele entrees aan de korte zijden van het bouwblok liggen in een rondboogvormige portiek. Sommige vensters, welke alle regelmatig in de gevels zijn geplaatst, zijn voorzien van door roeden laddervormig onderverdeelde zijlichten. In oorsprong waren alle vensters voorzien van een houten roedenverdeling. De entrees bevatten houten beglaasde deuren met hardstenen stoep. Waardering Bouwblok met etagewoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit 7 bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW begrenzing van het plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2 in Amsterdam

Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1,

Des Pr├ęsstraat 7
Amsterdam
Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van 104 ETAGEWONINGEN met een gemeenschap..

Bouwblok van 184 etagewoningen, Bouwvereeniging Rochdale, blok a fase 1,

Cornelis Krusemanstraat 57
Amsterdam
Omschrijving Op een onregelmatig vlindervormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van ETAGEWONINGEN met een geme..

Bouwblok van 88 etagewoningen, gebouwd door Amsterdamsche Cooperatieve Onderwijzers Bouwvereeniging

Cornelis Krusemanstraat 27
Amsterdam
Omschrijving Op een U-vormige plattegrond in opdracht van de ACOB, opgetrokken bakstenen bouwblok van 88 ETAGEWONINGEN met een gemeenschapp..

Sint-Agneskerk

Amstelveenseweg 163
Amsterdam
Inleiding Een in twee fasen tot stand gekomen driebeukige KRUISBASILIEK met losstaande klokketoren van de Rooms-katholieke parochie gewijd ..

Remise met bovenwoningen

Hendrik Jacobszstraat 9
Amsterdam
Inleiding Een in 1911-1912 tot stand gekomen U-vormig bouwblok bestaande uit een REMISE en tien BOVENWONINGEN, waarvan vier vrije bovenwoni..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok van 80 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok E fase 2 in Amsterdam

Foto's (2)