Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok van 88 etagewoningen, gebouwd door Amsterdamsche Cooperatieve Onderwijzers Bouwvereeniging in Amsterdam

Woonhuis

Cornelis Krusemanstraat 27
1075ND Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1922
Architect: J.C. van Epen


Beschrijving van Bouwblok van 88 etagewoningen, gebouwd door Amsterdamsche Cooperatieve Onderwijzers Bouwvereeniging

Omschrijving Op een U-vormige plattegrond in opdracht van de ACOB, opgetrokken bakstenen bouwblok van 88 ETAGEWONINGEN met een gemeenschappelijke binnentuin, begrensd door de Cornelis Krusemanstraat, Hendrik Jacobszstraat en Pieter Lastmankade, bestaande uit beganegrond, eerste verdieping, tweede verdieping, derde verdieping en een zolderverdieping onder een plat dak. De gemeenschappelijke binnentuin is bereikbaar via een aan de Hendrik Jacobszstraat gelegen rondboogvormige poort, aan de straatzijde afgesloten door een sierijzeren hek. Alle gevelwanden zijn voorzien van vanaf de eerste verdieping omhooglopende driezijdige erkers met een platte voorzijde rustend op gepleisterde consoles. In de zones tussen de erkerramen drie rijen verticaal, op hun kant gemetselde stenen en langs de uiterste bovenkant een subtiele rand van geglazuurde stenen. De beganegrondverdieping heeft een andere kleur steen in een wisselend metselverband. De vensters in oorsprong met roedenverdeling zijn regelmatig in de gevel geplaatst, waarbij de vensters voor de trapportalen aan het Bertehmanplein steeds tussen de verdiepingen zijn geplaatst. In de zolderverdieping een alternerend stelsel van vierkante, rechthoekige en door roeden onderverdeelde zeshoekige vensters. Een enkele gevelwand is voorzien van op regelmatig van elkaar geplaatste, vanaf de eerste verdieping omhooglopende, soms overhoeks geplaatste steunberen die boven het dak uitsteken. Voor de verlichting van de trapportalen aan de overige zijden, boven de rechthoekige entrees, is gebruik gemaakt van lange puntvormige vensterrijen van één ruitbreedte. Deze vensterstroken zijn, evenals de zeskantige zoldervensters, aan de onderzijde voorzien van een hardstenen lekdorpel. Op bepaalde plekken wijkt de gevel iets terug waarin in twee van de aldus ontstane hoeken (nl. een aan de Pieter Lastmankade en een aan de Cornelis Krusemanstraat) het motief van een torenachtig, op veelhoekige basis uitgebouwde traplantaarn met een overstekende daklijst is toegepast. De gevels zijn verder verlevendigd door het gebruik van decoratief metselwerk en de op regelmatige afstand van elkaar boven de trapportalen aangebrachte decoratief vormgegeven ijzeren hijsbalken. Voorts zijn rondom prismatische lantaarnvensters aangebracht boven de gemeenschappelijke ingangsportalen. De entrees bestaan uit houten paneeldeuren met getralied venster. Waardering Bouwblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige en ensemble waarde als beeldbepalend onderdeel van een uit zeven bouwblokken bestaand woningbouwcomplex en tevens karakteristieke NW-begrenzing van het plan Zuid II van Berlage. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504908
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok van 88 etagewoningen, gebouwd door Amsterdamsche Cooperatieve Onderwijzers Bouwvereeniging in Amsterdam

Huize De Windroos

Okeghemstraat 25
Amsterdam
Inleiding In de knik van de Okeghemstraat, tussen Cornelis Krusemanstraat en Lomanstraat in Amsterdamse School-stijl opgetrokken blok met E..

School voor Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO)

Cornelis Krusemanstraat 10
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Cornelis Krusemanstraat en Okeghemstraat in 1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl opgetrokken SCHOOL voor..

Vrijstaande villa

Valeriusplein 42
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Valeriusplein en Cornelis Krusemanstraat in 1925 in verstrakte Amsterdamse School-stijl met Wrightiaanse invloeden..

Bouwblok van 96 etagewoningen, gebouwd door Bouwvereeniging Rochdale, blok f fase 1,

Des Présstraat 7
Amsterdam
Omschrijving Op een trapeziumvormig kavel in opdracht van Rochdale opgetrokken bakstenen bouwblok van 104 ETAGEWONINGEN met een gemeenschap..

Remise met bovenwoningen

Hendrik Jacobszstraat 9
Amsterdam
Inleiding Een in 1911-1912 tot stand gekomen U-vormig bouwblok bestaande uit een REMISE en tien BOVENWONINGEN, waarvan vier vrije bovenwoni..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)