Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smeedijzeren hekwerk in Amsterdam

Overig

Amstelveenseweg 4
1075XH Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1930
Architect: F. Jantzen (gedenksteen)


Beschrijving van Smeedijzeren hekwerk

Inleiding Aan de Amstelveenseweg vermoedelijk tussen 1925-1930 geplaatst HEK met twee ingangen in een Laat-Amsterdamse School trant in opdracht van het bestuur van de Vereeniging tot aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam. In het midden van het hek bevindt zich een in 1945 geplaatste gedenksteen ter herinnering aan vier gefusilleerde verzetsstrijders naar een ontwerp van F. Jantzen. Omschrijving Smeedijzeren hekwerk op een hoge gecanelleerde plint van grofkorrelig beton tussen zware, tot onder de hoogte van het hek eindigende en aan de bovenzijde zich verjongende, pijlers eveneens van grofkorrelig beton. Het eigenlijke hek is opgebouwd uit een rij van dubbele staven, aan de bovenzijde decoratief afgewerkt. De zuidwestelijke toegang bestaat uit een brede ingang tussen twee hoge betonnen pijlers. De ijzeren openslaande hekken verjongen zich naar de buitenzijde en zijn geplaatst op een ijzeren plint. Ter linkerzijde van de hoofddoorgang een dubbele voetgangersdoorgang; een enkele voetgangersdoorgang ter rechterzijde. De enkele doorgang in het noordwesten is eenvoudiger van uitwerking en bestaat uit twee openslaande hekken tussen twee pijlers. Het gedenkteken is van natuursteen. Waardering Aan de Amstelveenseweg gelegen hek met twee toegangen van belang als onderdeel van het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504846
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smeedijzeren hekwerk in Amsterdam

Herberg 'De Bonte Os' of Aalsmeerder Veerhuis

Sloterkade 21
Amsterdam
Herberg DE BONTE OS ofwel het AALSMEERDER VEERHUIS (begin XVII), bestaande uit een dwarshuis met voorhuis t.w.z. waarvan opkamers en een haa..

woonhuis

Jacob Marisplein 20
Amsterdam
Inleiding Het WOONHUIS is ontworpen door de Amsterdamse architect J.A. de Waal en gebouwd in 1908. De Waal was werkzaam als grondexploita..

Paardentramremise

Amstelveenseweg 134
Amsterdam
Omschrijving Bakstenen hoofdgebouw met achter het voorportaal de oorspronkelijke paardenstal, waarachter de smederij. In de kapverdieping b..

Paardentramremise

Schinkelhavenstraat 27
Amsterdam
Omschrijving Bakstenen remisedeel met de voorgevel aan de Schinkelhavenstraat 27 en de achtergevel aan de Eerste Schinkelstraat 16. Aan de ..

Vrijstaande villa

Oranje Nassaulaan 63
Amsterdam
Inleiding Een in 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl opgetrokken aan vier zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van Groenendijk & Lam..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)