Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Amsterdam

Overig

Vondelpark 1
1071AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1883
Architect: A. Linnemann

(1 recensie)

Beschrijving van Toegangshek

Omschrijving In neo-renaissance uitgevoerde TOEGANGSHEK als hoofdingang van het Vondelpark, gelegen aan de Stadhouderskade naar een ontwerp uit 1883 ten behoeve van de Wereldtentoonstelling te Amsterdam van de Duitse architect A. Linnemann bestaande uit een over de gehele breedte van het park uitlopend smeedijzeren hekwerk op een hardstenen plint tussen eveneens hardstenen hekpijlers waarvan sommige zijn voorzien van een bolvormige bekroning. De ingangspartij bestaat uit twee brede ingangen met smeedijzeren toegangshekken voorzien van florale motieven, van elkaar gescheiden door een monumentaal beeldhouwwerk, voorstellende de Amsterdamse stedenmaagd, op een hardstenen sokkel. De sokkel is aan de voorzijde voorzien van reliefwerk voorstellende het wapen van Amsterdam. De beide aan weerszijden van de dubbele hoofdingang gelegen zijingangen zijn geplaatst tussen bolvormig bekroonde hardstenen pijlers met aan de voorzijde reliefwerk en voorzien van eveneens met florale motieven uitgevoerde smeedijzeren toegangshekken. Boven de rechterzijdoorgang een in siersmeedwerk uitgevoerde boog. Waardering Hoofdingang van het Vondelpark van belang vanwege de typologische waarde alsmede van belang als onderdeel van de historische bebouwing van het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504766
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Toegangshek
3
Recensie door: ()
Dit is een kopie gemaakt door Ton Mooy
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Amsterdam

Vondelpark: Dienstwoning

Vondelpark 1
Amsterdam
Inleiding Een rond ca. 1865-1870 westelijk in het Vondelpark direct bij de hoofdingang aan de Stadhouderskade opgetrokken PARKOPZICHTERSWON..

Woonblok met vijftien geschakelde herenhuizen

Vossiusstraat 2
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Vossiusstraat en Hobbemastraat aan de westelijke zijde van het Vondelpark gelegen en in 1879 tot stand gekomen woo..

Rechterpand van een in donker baksteen uitgevoerde reeks van drie winkelwoonhuizen

Hobbemastraat 4
Amsterdam
Omschrijving Rechterpand van een in donker baksteen uitgevoerde reeks van drie winkelwoonhuizen bestaande uit een winkel op de beganegrond,..

Middelste pand van een in donker baksteen uitgevoerde reeks van winkelwoonhuizen

Hobbemastraat 6
Amsterdam
Omschrijving Middelste pand van een in donker baksteen uitgevoerde reeks van winkelwoonhuizen bestaande uit een winkel op de beganegrond, e..

Linkerpand van een reeks van drie in donker baksteen uitgevoerde winkelwoonhuizen

Hobbemastraat 8
Amsterdam
Omschrijving Linkerpand van een reeks van drie in donker baksteen uitgevoerde winkelwoonhuizen bestaande uit een winkel op de beganegrond, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)