Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig gemaal en later parkopzichterswoning in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Vondelpark 4
1071AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1880
Architect: Willem Hamer jr.


Beschrijving van Voormalig gemaal en later parkopzichterswoning

Inleiding Omstreeks 1880 noordelijk in het Vondelpark en oostelijk van de Kattenlaan in een eenvoudige neo-renaissance stijl ontworpen vrijstaand GEMAAL in opdracht van het bestuur van de Vereeniging tot oprichting van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam. N.B. De machines bevonden zich in het voorhuis. Nadat de Overtoomse vaart en de Kattensloot in 1903 werden gedempt is het pand verbouwd tot PARKOPZICHTERSWONING en uitgebreid met een achterhuis. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen in baksteen opgetrokken woning op een natuurstenen plint bestaande uit twee bouwlagen onder een dwars geplaatst en overstekend zadeldak bedekt met pannen en een geprofileerde gootlijst. Aan beide uiteinden van het dak een gemetselde schoorsteen. Voorgevel bestaande uit drie travee├źn waarvan de middelste travee uitgevoerd is als verhoogde risaliet onder een steekkap bedekt met pannen. De overgang naar de verdieping wordt gevormd door een afwaterende cordonlijst. De entree is gelegen in de risaliet onder een uitkragende geprofileerde waterlijst op sierconsoles. Rechthoekige panelendeur met smal horizontaal bovenlicht. In de verdieping van het risaliet twee segmentvormige gekoppelde zesruitsvensters onder een brede gepleisterde waterlijst. Daarboven een ronde wijzerklok. In de hoektravee├źn gekoppelde schuiframen met tweeruits bovenlichten onder uitkragende waterlijsten. Onder de gepleisterde cordonband vier eveneens gepleisterde gietijzeren rozetankers. Onder de gootlijst zes blindvensters. Rechterzijgevel (ZO) vertoont een teruggerooid geveldeel met houten uitbouw. Vensters voorzien van houten zonluiken. Vooruitspringend geveldeel toont beganegronds twee blindvensters onder waterlijsten en een rozetanker. Overgang naar kapverdieping wordt gemarkeerd door afwaterende en gepleisterde cordonband. Interieur. De bovenverdieping van het voorhuis heeft nog de oorspronkelijke houten balkconstructie. Waardering Voormalig gemaal en later parkopzichterswoning van belang als historisch-functioneel onderdeel van de oorspronkelijke bebouwing in het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig gemaal en later parkopzichterswoning in Amsterdam

Kantoorgebouw van de voormalige Paardentramremise

Overtoom 373A
Amsterdam
Inleiding KANTOORGEBOUW van de voormalige paardentramremise, gelegen aan de Overtoom. Het in 1877 gebouwde is gelegen op de hoek van een st..

Paardentramremise

Overtoom 373
Amsterdam
Inleiding Voormalige PAARDENTRAMREMISE met smederij en ziekenstal (complexonderdeel Paardentramremise Overtoom), naar ontwerp van A.L. van ..

Parkkerk

Gerard Brandtstraat 26
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Gerard Brandtstraat en Vondelpark gelegen, in 1918 tot stand gekomen KERK, genaamd 'Parkkerk', met aangebouwde PAS..

Ev.Luth.Diaconie/Zwaardvegershof

Staringplein 9
Amsterdam
Inleiding In 1907-1909 tot stand gekomen HOF van de Evangelisch Lutherse Gemeente, thans genaamd 'Het Lutherhof', voorheen genaamd 'Evangeli..

Villa Betty

Overtoom 241
Amsterdam
Inleiding Nabij het Vondelpark aan de Overtoomn gesitueerde VILLA, in eerste aanleg tot stand gekomen in 1877-78 in eclectische stijl met i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig gemaal en later parkopzichterswoning in Amsterdam

Foto's (1)