Garage in rode baksteen op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak in Amsterdam

Cornelis Schuytstraat 72
1071JL Amsterdam

Beschrijving van Garage in rode baksteen op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak

Omschrijving Een in rode baksteen gemetselde GARAGE op rechthoekig grondplan en gedekt door een plat dak. Aan de noordzijde een dubbele openslaande garagedeur met getraliede openingen en zwaar smeedijzeren geheng. Boven het metselwerk een breed houten fries met al dan niet getraliede vensters met zesruits tuimelramen, uitkragende blokken en lijst. Aan de zuidzijde een lagere uitbouw met houten toegangsdeur en gemetselde steunbeer. Oorspronkelijk bood deze uitbouw ruimte aan een fietsen- en berghok. Tevens was buiten een kleine ruimte ingericht als zandbak. Aan de oostgevel een paraboolvormige baksteendecoratie waarin opgenomen een vrijwel op het maaiveld rustende vis of draak als bronfiguur. Onder de kop een ondiepe vergaarbak voor het water. Oorspronkelijk was hieromheen, begrensd door uiterste zijden van de parabool, een bassin. Waardering Garage met uitbouw en bron van architectuurhistorisch en typologisch belang, alsook van belang als functioneel onderdeel van het complex Cornelis Schuytstraat 72/J.J. Viottasstraat 31. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)