Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Zonnewijzer in Amsterdam

Woonhuis

Valeriusplein 13
1075BJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1919
Architect: H.A.J. en J. Baanders


Beschrijving van De Zonnewijzer

Inleiding In 1919 in verstrakte Amsterdamse School-stijl met invloeden van F.L. Wright op de hoek van Valeriusplein en De Lairessestraat opgetrokken RECTORSWONING, genaamd de 'Zonne-Wijzer' naar een ontwerp van H.A.J. en J. Baanders in opdracht van het bestuur van de Vereeniging 'Het Amsterdamsch Lyceum'. Omschrijving Op een in het zuiden geknikte vierkante plattegrond in een steeds wisselend metselverband opgetrokken donkerbruine bakstenen eengezinswoning bestaande uit twee verdiepingen: een bel-étage en een bovenverdieping met aan de zijde van het Valeriusplein, boven een overstekende houten geprofileerde daklijst, een terugliggende attiek. De gevel wordt uitwendig horizontaal verdeeld door middel van gemetselde cordonbanden. De zijde aan het Valeriusplein bestaat uit twee traveeën. De linkertravee bevat de entree welke diep naar binnen is gelegen in een portiek en bereikbaar is via een uit drie treden bestaande gemetselde stoep. In het plafond van de portiek een authentieke lamp. De halfkolommen van de portiek worden gedragen door gemetselde sokkels. De gedecoreerde rechthoekige eikehouten panelendeur boven een hardstenen plint is boven in het middenpaneel voorzien van een diamantvormig venster met een bladvormige roedenverdeling. In dezelfde travee zowel beganegronds als op de verdieping rechthoekige en diepgelegen eenruitslichten. Op de verdieping loopt de vensterrij door naar de zijgevel. De bescheiden risalerende rechtertravee heeft beganegronds twee convexvormige zestienruits ramen met roedenverdeling. De gevel aan de De Lairessestraat bestaat uit drie traveeën waarvan de middelste en de linkertravee risalerend zijn uitgevoerd. In de rechtertravee, beganegronds en op de verdieping, lopen de diepgelegen eenruitslichten door naar de voorgevel. In de middentravee beganegronds eveneens twee diepgelegen eenruitslichten. De middentravee is onderkelderd. Op de verdieping een, in het midden naar buiten zwenkend, zesruitsvenster met houten roeden verdeling. In de linkertravee beganegronds drie gekoppelde zesruitsramen met tweeruits bovenlichten. De zuidgevel, welke is gelegen aan de aangrenzende tuin en waarvan de midden- en de rechtertravee zijn teruggerooid, is voorzien van door houten roeden onderverdeelde vensters met aan weerszijden houten zonweringen. Waardering Rectorswoning behorend bij het complex Amsterdam Lyceum van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde vanwege de in verstrakte Amsterdamse School-stijl met Wrightiaanse invloeden uitgevoerde vormgeving en detaillering. Tevens van belang vanwege de beeldbepalende situering op de hoek van Valeriusplein en De Lairessestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504657
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Zonnewijzer in Amsterdam

Vrijstaande villa

Valeriusplein 42
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Valeriusplein en Cornelis Krusemanstraat in 1925 in verstrakte Amsterdamse School-stijl met Wrightiaanse invloeden..

Physiologisch laboratorium

Valeriusplein 11
Amsterdam
Inleiding Omvangrijk gebouw, in oorsprong physiologisch LABORATORIUM op de hoek van de De Lairessestraat en Valeriusplein, aan het Valerius..

Het Amsterdams Lyceum

Valeriusplein 15
Amsterdam
Inleiding In 1918-1920 in verstrakte Amsterdamse School-stijl op en over het zuidelijk deel van het Valeriusplein als stadspoort opgetrokke..

Westhove

De Lairessestraat 163
Amsterdam
Inleiding Op een rechthoekig terrein in 1920-1923 opgetrokken FLATGEBOUW, genaamd 'Westhove', met een gemeenschappelijke voor- en binnentui..

Laboratorium t.b.v. de nieuw opgerichte vierde faculteit van de Vrije Universiteit

De Lairessestraat 176A
Amsterdam
inleiding In 1930-33 naar ontwerp van architect B.T. Boeyinga en constructeur ir. I.J. Kranenburg ten behoeve van de nieuw opgerichte vierde..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Zonnewijzer in Amsterdam

Foto's (1)