Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Amsterdam

Woonhuis

Jacob Obrechtstraat 2
1071KL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1900
Architect: L. Beirer


Beschrijving van Villa

Inleiding De in 1899-1900 tot stand gekomen VILLA is in opdracht van J. Bakker ontworpen door L. Beirer en werd gebouwd in overgangsarchitectuur met invloeden van Art Nouveau. NB. In 1925 werd door H.D. Tabak in opdracht van H.P. Doodeheefver de veranda/serre aan de achtergevel gewijzigd; de doorgang tot de daarachter gelegen tuinkamer werd aanzienlijk verbreed. In 1927 werd door Tabak in opdracht van Doodeheefver de bestaande doorgang tot de serre op de eerste verdieping gewijzigd. Omschrijving Op een min of meer rechthoekig grondplan gelegen bakstenen vrijstaande villa bestaande uit vier bouwlagen: sousterrain, hoofdverdieping, tweede verdieping en kapverdieping. Het dak is schuinoplopend plat en wordt met rode pannen gedekt. De voorgevel aan de Jacob Obrechtstraat (de voormalige Paviljoenstraat) heeft een monumentale entree bestaande uit een natuurstenen trap en portiek met toegangsdeur met zijvenster, beide met hoge 28-ruits bovenlichten. Kleurig uitgevoerde rondboognissen zijn verbonden aan een vrije latei. Het risalerende muurdeel boven de toegang heeft een tweetal vensters met tuimelend bovenraam, een driepasvormige vensternis, polychrome decoratieve tegeltableaux met onder meer florale motieven en portretten en eindigt in een puntgevel met sectieltegels en natuurstenen lijst met rozet. Het rechts naastliggende muurdeel heeft vensters met schuiframen en meerruits bovenlichten. Verder vier decoratieve tegeltableaux en uit gele en rode baksteen samengesteld decoratief metselwerk in horizontale en verticale banden. Dakkapel met houtwerk en hijsbalk. De overhoeks geplaatste rechthoekige erker over alle bouwlagen op de NO.-hoek heeft rondom vensters met schuiframen en wordt besloten met een Frans dak gedekt met leien en van helmdaken voorziene dakkapellen en een piron. De zijgevel aan de Vondelparkzijde (N.) wordt gekenmerkt door aan de voorgevel identieke decoratieve elementen als geel-rode baksteenbanden, tegeltableaux in muurnissen, rondbogen, puntgevel met natuurstenen lijst en rozet en rondboogfries met overstek en dakkapel. Vierzijdige erkeruitbouw met tentdak op de hoofdverdieping en figuratieve tegeltableaux, waarschijnlijk bij De Distel vervaardigd, wellicht naar ontwerp van Cornelis de Bruin. De zijgevel aan de zuidzijde is met enkele decoratieve geelrode gemetselde banden sober van uiterlijk en gesloten van karakter. De achtergevel wordt overheerst door een zevenzijdige erker op de hoofdverdieping met een bovengelegen balcon met hek en een ondergelegen veranda op tuinniveau. Waardering Villa van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. De markante ligging aan de zuidelijke rand van het Vondelpark vormt een belangrijke toegevoegde waarde. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark. De detaillering en de ornamentiek zijn gaaf bewaard gebleven. Met name de tegeltableaux in Art Nouveau zijn waardevol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504634
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Amsterdam

Tuinhuis met markante kap

Jacob Obrechtstraat 2
Amsterdam
Inleiding In 1928 tot stand gekomen TUINHUIS in de ZW.-hoek van de tuin. De opdrachtgever is H.P. Doodeheefver, de vermoedelijke architect ..

Rechterdeel vrijstaande symmetrische dubbele woonvilla

Van Eeghenstraat 62
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (O.) van een in 1899-1900 tot stand gekomen vrijstaande symmetrische dubbele WOONVILLA. De opdrachtgever was J. Bakke..

Linkerdeel van een vrijstaande symmetrische dubbele woonvilla

Van Eeghenstraat 64
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (W.) van een in 1899-1900 tot stand gekomen vrijstaande symmetrische dubbele WOONVILLA. De opdrachtgever was J.Bakker;..

Rechterdeel van een dubbelvilla

Van Eeghenstraat 66
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (O.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. ontworpen door J. Herman in..

Linkerdeel van een dubbelvilla

Van Eeghenstraat 68
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (W.) van een in 1900-1901 tot stand gekomen DUBBELVILLA, in opdracht van Z. Deenik en Zn. door J. Herman ontworpen in ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Amsterdam

Foto's (3)