Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten tuinhuis in Amsterdam

Tuin Park Landgoed

Oranje Nassaulaan 26
1075AP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1926
Architect: M.J. Granpré Molière, P. Verhagen en A.J.Th. Kok


Beschrijving van Houten tuinhuis

Inleiding In opdracht van mr. D. Crena de Jongh, de toenmalige directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1926 (niet eerder dan 1925) gebouwd tuinhuis. Ontworpen door de architecten M.J. Granpré Molière, P. Verhagen en A.J.Th. Kok in een sobere bouwtrant. Omschrijving Het houten tuinhuis bevindt zich in de achtertuin van de villa, grenzend aan de Vondelparkvijver. Het octagonale tuinhuis heeft zeven korte zijden en één deels open lange toegangszijde. Het tentdak heeft zes schilden. Bij de lange zijde bevindt zich een ruime overstek. De rode shingle-dakbedekking van het tuinhuis is niet oorspronkelijk. Waardering Het tuinhuis is van belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische, functioneel-typologische en situationele waarde als historisch functioneel complex-onderdeel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504625
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Houten tuinhuis in Amsterdam

Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak

Oranje Nassaulaan 26
Amsterdam
Inleiding In opdracht van mr. D. Crena de Jongh, de toenmalige directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1925-1926 gebouwde en..

Villa in 'Amsterdamse School'

Sophialaan 1
Amsterdam
Inleiding In 1919 in Amsterdamse School-stijl door G. de Wilde ontworpen VILLA in opdracht van NV Technisch Bureau Visser. N.B. In 1935 in..

Vrijstaande villa

Oranje Nassaulaan 63
Amsterdam
Inleiding Een in 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl opgetrokken aan vier zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van Groenendijk & Lam..

Tuinhuis

Oranje Nassaulaan 10
Amsterdam
Inleiding Behorend bij (de op zichzelf niet te beschermen) villa aan Oranje Nassaulaan nr.10 een TUINHUIS in Amsterdamse School-stijl van C..

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Kaart & Routeplanner