Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak in Amsterdam

Woonhuis

Oranje Nassaulaan 26
1075AP Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1925-1926
Architect: M.J. Granpré Molière, P. Verhagen en A.J.Th. Kok


Beschrijving van Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak

Inleiding In opdracht van mr. D. Crena de Jongh, de toenmalige directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1925-1926 gebouwde en geheel vrijstaande VILLA. Ontworpen door de architecten M.J. Granpré Molière, P. Verhagen en A.J.Th. Kok, in een traditionalistische bouwstijl, vooruitlopend op de stijl van de Delftse School. De betontekeningen werden uitgevoerd door het ingenieursbureau 'voorheen J. van Hasselt & De Koning'. Omschrijving Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak. Bestaande uit vijf bouwlagen, inclusief souterrain en zolderverdieping. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en hebben natuurstenen uitkragingen en siermotieven. Hoge half vrijstaande schoorsteen met dekplaat aan westgevel; verder een schoorsteen met dekplaat op het noordelijke en zuidelijke dakschild. Variatie in vensterformaat en tracering hoekvensters. Halfronde berceau als toegang tot voordeur. Het muurdeel boven de toegangspartij doorbreekt de uitkragende daklijst en wordt gesierd door in geometrische motieven geplaatste natuurstenen elementen en hoge bakstenen hanekam. Borstwering met hekwerk bij balcon op de kapverdieping. De achtergevel heeft een asymmetrische vensterverdeling en een groot balcon op de eerste verdieping. Verder een klein balcon op de tweede verdieping. Het Franse raam op de eerste verdieping heefteen asymmetrische roedenverdeling en rondom een houten trellis. Segmentvormige vensters bij de achteruitgang. Fontein aan de oostgevel. Waardering Villa van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. De markante ligging aan de rand van een Vondelparkvijver vormt een belangrijke toegevoegde waarde. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark en als hoofdonderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504619
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak in Amsterdam

Houten tuinhuis

Oranje Nassaulaan 26
Amsterdam
Inleiding In opdracht van mr. D. Crena de Jongh, de toenmalige directeur van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, in 1926 (niet eerder dan..

Villa in 'Amsterdamse School'

Sophialaan 1
Amsterdam
Inleiding In 1919 in Amsterdamse School-stijl door G. de Wilde ontworpen VILLA in opdracht van NV Technisch Bureau Visser. N.B. In 1935 in..

Vrijstaande villa

Oranje Nassaulaan 63
Amsterdam
Inleiding Een in 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl opgetrokken aan vier zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van Groenendijk & Lam..

Tuinhuis

Oranje Nassaulaan 10
Amsterdam
Inleiding Behorend bij (de op zichzelf niet te beschermen) villa aan Oranje Nassaulaan nr.10 een TUINHUIS in Amsterdamse School-stijl van C..

Linkerdeel van een geschakelde drievoudige villa

Emmaplein 2
Amsterdam
Inleiding In 1911 tot stand gekomen linkerdeel (Z.) van een geschakelde drievoudige VILLA. Ontworpen in rationalistische trant door J.F. St..

Kaart & Routeplanner

Route naar Geheel vrijstaande villa onder met blauwe pannen gedekt dwarsgeplaatst zadeldak in Amsterdam

Foto's (5)