Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenschaps- of De Gaaspermolen in Amsterdam Zuidoost

Molen

Lange Stammerdijk 20
1109BN Amsterdam Zuidoost (gemeente Amsterdam)
Noord Holland

Bouwjaar: 1707


Beschrijving van Gemeenschaps- of De Gaaspermolen

POLDERMOLEN van de Gemeenschapspolder, een polder die begin 18e eeuw door concentratie van een aantal kleinere polders is ontstaan en als zodanig toch ook al een wat bijzondere plaats inneemt in de historie van de waterschappen. Naar aanleiding hiervan werd deze molen gebouwd. Eikehouten romp uit ca 1707 op gemetselde penanten met daartussen veldmuren, met MOLENWERF en gemetselde WATERGANGEN. De onderzijde van de romp beplankt met rabatdelen, daarboven gedekt met riet. Aanvankelijk gebouwd als schepradmolen, maar in 1893 nog vervijzeld, dat wil zeggen dat het scheprad als wateropvoerwerktuig werd vervangen door een vijzel met daarbij behorende, toen geheel nieuw gemaakte, watergangen. De molen moet gerekend worden tot de laatsten die nog op zo'n wijze verbeterd, "gemoderniseerd" werden. Hij staat nog steeds op een hoofdpunt in de oude waterstaatkundige infrastructuur van het gebied en heeft, gelegen aan het riviertje de Gaasp, een belangrijke landschappelijke betekenis. De molen behoort tot de weinige poldermolens die in deze regio zijn overgebleven en heeft daarbinnen als vijzelmolen ook nog een aparte positie. Hij is door zijn plaats, type en behouden hoofdvorm architectuur- en cultuurhistorische van betekenis en vanwege de betrekkelijke zeldzaamheidswaarde als poldermolen van landelijke betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504564
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemeenschapsmolen
Driemond Gemeenschapsmolen.jpg
Basisgegevens
Plaats Driemond
Bouwjaar 1708 / 2002
Type grondzeiler
Kenmerken Achtkante binnenkruier
Vlucht 26,5 m
Functie poldermolen
Bestemming  Bemalen van de Gemeenschapspolder, op vrijwillige basis
Monumentnummer  504564
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
13 april 2009
13 april 2009
Portaal:  Molens

De Gemeenschapsmolen aan de Gaasp bij Driemond (Amsterdam Zuidoost) is een poldermolen uit 1708.

Hij werd gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Gemeenschapspolder. De molen, die aanvankelijk uitgerust was met een scheprad, werd in 1892 vervijzeld. In 1926 werd een gemaal geplaatst dat de bemaling overnam, waarbij het bovenste deel van de molen werd afgezaagd. Het gemaal was in 1993 verouderd. Bij de vervanging besloot men de molen te herstellen, en op 25 april 2003 werd de herbouwde molen officieel in gebruik genomen door de Amsterdamse burgemeester Cohen. De Gemeenschapsmolen, die eigendom is van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, wordt bewoond en is niet te bezichtigen.Monumenten in de buurt van Gemeenschaps- of De Gaaspermolen in Amsterdam Zuidoost

Boerderij met dwarsgeplaatst woongedeelte

Lange Stammerdijk 12
Amsterdam Zuidoost (Gemeente Amsterdam)
Boerderij met dwarsgeplaatst woongedeelte (18e eeuw of ouder ?).

Ten dele houten huis met bakstenen puntgevel, voorzien van een halsje onder gebogen afdekking

Zandpad-Driemond 4
Amsterdam Zuidoost (Gemeente Amsterdam)
Ten dele houten huis met bakstenen puntgevel, voorzien van een halsje onder gebogen afdekking, met jaartalankers gedateerd 1754.

Schoonoord

Gein-Zuid 58
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Schoonoord. Ingangshek met gebosseerde bakstenen pijlers, bekroond door gebeeldhouwde vazen (XVIII A); zeshoekig houten theekoepel onder koe..

Huis onder schilddak

Gein-Noord 87
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
18e eeuws huis onder schilddak.

Vrijstaande dubbele brugwachterswoning, thans in gebruik als twee woningen

Verlengd Buitenveer 24
Weesp
Inleiding Vrijstaande dubbele BRUGWACHTERSWONING, thans in gebruik als twee woningen. Het pand ligt aan de dijk van het Merwedekanaal (nu A..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)