Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis bestaande uit twee bouwvolumes in Leeuwarden

Woonhuis

Voorstreek 3
8911JH Leeuwarden
Friesland

Bouwjaar: late 16e of vroege 17e eeuw (achterhuis) ca. 1830 (voorhuis) 1700 late 16e of vroege 17e eeuw (achterhuis) ca. 1830 (voorhuis)


Beschrijving van Winkelwoonhuis bestaande uit twee bouwvolumes

(WINKEL)WOONHUIS, met in aanleg mogelijk nog vroeg- 17de-eeuwse of oudere kern, en 18de-, 19de- en 20ste-eeuwse architectonische kenmerken. Het gebouw bestaat uit een bouwvolume in de diepte en een bouwvolume in de breedte (aan Voorstreekzijde). Omschrijving Het inwendig sterk verbouwde bouwvolume in de diepte is in aanleg mogelijk nog vroeg-17de- eeuws of ouder en omvat twee bouwlagen onder vrij steil met zwarte golfpannen belegd jonger zadeldak (circa 1923). De westelijke zijgevel, met twee 19de-eeuwse zesruitsschuifvensters en eenvoudige muurankers, is gepleisterd. Aan achterzijde ligt een iets lagere, vermoedelijk 18de-eeuwse uitbreiding onder driezijdig afgeknot met zwarte pannen belegd schilddak; in de achtergevel twee zesruitsschuiframen. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de balkenzoldering en de 19de-eeuwse trap naar de verdieping met afgeplatte houten balusters en rijk gesneden forse eindbaluster. Het drie traveeen brede bouwvolume aan Voorstreekzijde dateert van omstreeks 1800 en omvat drie bouwlagen onder een dwarsgeplaatst met leien belegd schilddak. Architectonisch waardevol is de zorgvuldig gedetailleerde classicistische Lodewijk-XVI-gevel, opgetrokken uit roodbruine handvormsteen met zeer fijne kalkmortelvoegen, geprofileerde kroonlijst met tandlijst, klossen en geprofileerde dakgoot. Op de eerste verdieping drie hoge staande H-vensters, op de tweede drie vierruitsvensters. De begane grond is ingrijpend verbouwd en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de raamblinden. Waardering (Winkel)woonhuis van algemeen belang wegens; - de ouderdom - de bouwgeschiedenis - de architectonische kwaliteiten van delen van de voorgevel - de stedebouwkundig belangrijke ligging in de kwalitatief hoogwaardige gevelwand van de binnen het beschermde stadsgezicht Leeuwarden gelegen Voorstreek - de relatie met het eveneens beschermde tuinhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 504563
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis bestaande uit twee bouwvolumes in Leeuwarden

Tuinhuis

Voorstreek 3
Leeuwarden
Eind-18de-eeuws TUINHUIS, gebouwd in de tuin van het pand Voorstreek 3. De serre-achtige uitbouw van 1923 valt, evenals de dakkajuit, buiten..

Pand met op de verdieping rijk versierde rest van 17e-eeuwse door pilasters gelede gevel

Voorstreek 5
Leeuwarden
Pand met op de verdieping rijk versierde rest van fraaie 17e eeuwse gevel, geleed door pilasters; in de basis kwabornament waarin alliantiew..

Apotheek met bovenwoning

Voorstreek 9
Leeuwarden
Inleiding APOTHEEK MET BOVENWONING, gelegen aan de westzijde van de Voorstreek, gebouwd voor S. Tromp Visser en de firma H. Lam Az. door ee..

Pand met halsgevel

Voorstreek 11
Leeuwarden
Pand met halsgevel, 1765.

Eenvoudig pand met geblokte kroonlijst onder diep zadeldak met voorschild en dakkapel

Voorstreek 6
Leeuwarden
Eenvoudig pand onder diep zadeldak met voorschild. Geblokte kroonlijst en goede dakkapel; in de steeg Vlaamse top.

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoonhuis bestaande uit twee bouwvolumes in Leeuwarden

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven