Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Troostwijk in Berkhout

Woonhuis

Westeinde 314
1647MR Berkhout (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Troostwijk

Inleiding Als rentenierswoning gebouwd WOONHUIS genaamd "Troostwijk", gebouwd rond 1875 en gesitueerd aan de zuidzijde van het Westeinde met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het woonhuis ligt op geruime afstand van de openbare weg. Op de scheiding van het erf en de openbare weg staan vier gedecoreerde hekpijlers van een betonachtige samenstelling. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde woonhuis, bestaande uit begane grond en kapverdieping onder schilddak met zwarte muldenpan. Op de beide nokpunten staan schoorstenen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een met cement aangestreken plint en is gedecoreerd met gepleisterde architraven en sluitstenen. Het muurwerk van de voorgevel en de beide zijgevels wordt afgesloten met een hoofdgestel. De symmetrisch opgezette voorgevel (N) telt vijf vensterassen. Vier lisenen - waarvan twee hoeklisenen - verdelen de voorgevel in drie traveeën, een centrale travee ter breedte van één vensteras en flankerende traveen ter breedte van twee vensterassen. In de middelste as bevindt zich een dubbele, teruggeplaatste voordeur met ijzeren harnassen. Boven het hoofdgestel wordt de middenpartij geaccentuuerd door een forse dakkapel met hoeklisenen en fronton. De dakkapel heeft een teruggeplaatste dubbele paneeldeur met glaspanelen. Deze deur geeft toegang tot een op consoles geplaatst balkon met balustrade in hout en gietijzer. De flankerende traveeën hebben elk twee schuifvensters onder een ontlastingsboog met sluitsteen. De merendeels blinde rechterzijgevel (W) bevat links (N) een schuifvenster identiek aan die in de voorgevel. Rechts hiervan bevindt zich een rond gietijzeren rooster. De overigegevels bevatten alleen delen van het oorspronkelijke muurwerk. Waardering Het woonhuis met bijbehorende hekpijlers is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijk bouwkunst uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het woonhuis heeft ensemblewaarde met de aangrenzende stolpboerderij aan Westeinde 312. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502558
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Troostwijk in Berkhout

Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Westeinde 312
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type met jaartal 1877 in schoorsteen, gelegen aan de zuidzijde van het Westeinde met de nok..

Stolpboerderij van het afgeleide Noordhollandse type

Westeinde 276
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, volgens steen in gevel en in schoorsteen gebouwd in 1910 en gesitueerd aan ..

Natuurstenen grenspaal

Zuidermeerweg 6
Zuidermeer (Gemeente Koggenland)
Natuurstenen grenspaal met aan de ene zijde de letters H.H.S.K. en aan de andere zijde C o G G E.

Kerkgebouw op T-vormig grondplan met toren aan de westzijde

Kerkebuurt 172
Berkhout (Gemeente Koggenland)
KERKGEBOUW op T-vormig grondplan met toren aan de westzijde. De toren staat in het verlengde van de noklijn van de hoofdkap, een oost-west g..

Baarhuisje

Kerkebuurt 172
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Op rechthoekig grondplan gebouwd BAARHUISJE (circa 1885), bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak bedekt met zwarte Hollandse pan. Het z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Troostwijk in Berkhout

Foto's (1)