Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Berkhout

Boerderij

Westeinde 312
1647MR Berkhout (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type met jaartal 1877 in schoorsteen, gelegen aan de zuidzijde van het Westeinde met de noklijn haaks op de weg. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten zwarte Hollandse pannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint. De deels zichtbaar gebleven inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dekbalkgebinten. De situering van de woning is in de oorspronkelijke vorm behouden gebleven. De woning bevindt zich aan de voorzijde (N) en de direct hierop aansluitende delen van de linker- (O) en rechterzijde (W). Het muurwerk van de woning wordt door een kroonlijst afgesloten. De symmetrisch opgezette voorgevel (N) telt zes vensterassen. Vier lisenen - waarvan twee hoekpilasters - verdelen de voorgevel in drie traveeën van elk twee vensterassen. Boven de middelste travee - en hiervan door de genoemde kroonlijst gescheiden - bevindt zich een forse dakkapel met fronton. De dakkapel - gesitueerd in de genoemde spiegel - heeft hoeklisenen, een dubbele paneeldeur met glaspanelen en een rond gietijzeren rooster in het tympaan. De deuropening is getoogd en voorzien van een gedecoreerde sluitsteen. In de top van deze spiegel doorsnijdt een vierkante schoorsteen met cilindervormig middengedeelte het dakschild. De genoemde steen met jaartal 1877 bevindt zich in de voet van de schoorsteen. De zes vensterassen van de voorgevel bevatten vijf schuifvensters. De tweede as vanaf links (O) bevat een deuropening. De muuropeningen ten behoeve van vensters en deur zijn net als in de dakkapel getoogd en voorzien van een gedecoreerde sluitsteen. De rechterzijde (W) bevat links (N) het door de genoemde kroonlijst afgesloten woongedeelte. Dit gedeelte is twee vensterassen breed en voorzien van schuifvensters in getoogde muuropeningen met gedecoreerde sluitsteen. Het muurwerk rechts hiervan (darswand) is minder hoog, wordt door een houten goot afgesloten en bevat twee getoogde ijzeren stalvensters. De achterzijde (Z) bevat nog de volgende oorspronkelijke onderdelen: links in de hoek de oorspronkelijke darsdeur en rechts daarvan drie getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde (O) bevat rechts (Z) het door de genoemde kroonlijst afgesloten woongedeelte. Dit gedeelte bevat een schuifvensters in getoogde muuropeningen met gedecoreerde sluitsteen. Links hiervan bevat het muurwerk nog twee getoogde ijzeren stalvensters. Waardering De boerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde met het aangrenzende woonhuis aan Westeinde 314. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502551
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Berkhout

Troostwijk

Westeinde 314
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding Als rentenierswoning gebouwd WOONHUIS genaamd "Troostwijk", gebouwd rond 1875 en gesitueerd aan de zuidzijde van het Westeinde me..

Stolpboerderij van het afgeleide Noordhollandse type

Westeinde 276
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, volgens steen in gevel en in schoorsteen gebouwd in 1910 en gesitueerd aan ..

Natuurstenen grenspaal

Zuidermeerweg 6
Zuidermeer (Gemeente Koggenland)
Natuurstenen grenspaal met aan de ene zijde de letters H.H.S.K. en aan de andere zijde C o G G E.

Kerkgebouw op T-vormig grondplan met toren aan de westzijde

Kerkebuurt 172
Berkhout (Gemeente Koggenland)
KERKGEBOUW op T-vormig grondplan met toren aan de westzijde. De toren staat in het verlengde van de noklijn van de hoofdkap, een oost-west g..

Baarhuisje

Kerkebuurt 172
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Op rechthoekig grondplan gebouwd BAARHUISJE (circa 1885), bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak bedekt met zwarte Hollandse pan. Het z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Berkhout

Foto's (1)