Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Ursem

Graf Begraafplaats

Kerkpad 4
1645VN Ursem (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding Aan rand van begraafplaats bij Nederlands hervormde kerk van Ursem gelegen BAARHUISJE, waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de 19deeeuw. De Nederlands hervormde kerk is reeds als rijksmonument beschermd. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd baarhuisje bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte Hollandse pan, gladde windveren en gootlijsten. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorzijde heeft een dubbele opgeklampte deur met getoogde bovenzijde. De rechterzijde (O) heeft in het midden een klein getoogd venster met houten roedenverdeling. De linkerzijde is hieraan gelijk. De achterzijde heeft een rond venster met houten kruisvormige roedenverdeling. De inwendige constructie bevat muurstijlen, de kap is beschoten. Waardering Het baarhuisje is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van begraafplaatsarchitectuur op het platteland. Het baarhuisje heeft ensemblewaarde in relatie tot de Nederlands hervormde kerk en de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502535
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Ursem

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkpad 4
Ursem (Gemeente Koggenland)
N.H.Kerk. Gebouwd in 1846-1847 naar ontwerp van de hoofdingenieur van de Waterstaat E.de Kruyff. Rechthoekige zaalkerk met lisenen en rondbo..

Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type

Noorddijkerweg 11
Ursem (Gemeente Koggenland)
Inleiding Aan de westzijde van de Noorddijkerweg en aan ruim voorerf gelegen STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type. De boerderi..

Stolpboerderij van het Noord-Hollandse type

Ursemmerweg 4
Ursem gem. S (Gemeente Schermer)
Inleiding Aan noordzijde van de Ursemmerweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1880. Omschrijving Op rec..

Strijkmolen I

Noordschermerdijk 15
Oterleek (Gemeente Schermer)

Bosch

Molenweg 1
Ursem gem. S (Gemeente Schermer)
Het Bosch. Stolphoeve onder een met geglazuurde pannen gedekte kap. Bij een restauratie is de klokgevelvormige houten geveltop aangebracht e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Baarhuisje in Ursem

Foto's (1)