Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij in Avenhorn

Boerderij

Grosthuizen 53
1633EM Avenhorn (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1820


Beschrijving van Stolpboerderij

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, gesitueerd op een verhoging aan de noordzijde van de dorpsstraat, genaamd Grosthuizen. De boerderij draagt in een aantal balken van de draagconstructie het jaartal 1820 en is nog in het bezit van een gedeeltelijk gaaf bewaard gebleven smuiger, mogelijk daterend uit de periode rond 1820. In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de voorgevel (westzijde, haaks op de straat) en de rechterzijgevel (zuidzijde, evenwijdig aan de straat) de huidige decoratieve gevelbepleistering in cementhoudende pleister aangebracht. Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met pannenrand in zwarte Hollandse pan. Het dak heeft een korte noklijn evenwijdig aan de straat. De boerderij heeft een onder zadeldak met zwarte Hollandse pan geplaatst staartstuk ten behoeve van de koestal aan de achterzijde (O). De boerderij is ten dele onderkelderd. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met dakbalkgebinten zonder overstek. Aan de oostzijde van het vierkant bevindt zich de dars, aan de noordzijde de met het genoemde staartstuk verlengde koestal en aan de west- en zuidzijde de woning. Het in rode en gele baksteen opgetrokken muurwerk is op de voorgevel (W) en de rechterzijgevel (Z) bedekt met de eerder genoemde bepleistering. Deze bepleistering heeft snijvoegen, geblokte pilasters (voorgevel) en gebogen decoraties onder de vensters. Het muurwerk rust aan west- en zuidzijde op een hoge, met cement aangestreken plint. De voorgevel (W) heeft een breedte van zes vensterassen. De tweede en vijfde as bevatten een door geblokte pilasters geflankeerde paneeldeur met gietijzeren harnas, de overige assen hebben schuifvensters. De vensters en deuren hebben aan de bovenzijde afgeronde hoeken. De deuren hebben hardstenen stoepen met drie treden. De rechterzijgevel (Z) heeft, afgezien van de teruggeplaatste darsdeur bij de oostelijke hoek, een breedte van vier vensterassen. De assen bevatten schuifvensters die net als in de voorgevel zijn voorzien van afgeronde bovenhoeken. De rechterzijgevel heeft een eenvoudige houten gootlijst. De darsdeur heeft een meerruits bovenlicht. Rechts van de darsdeur (O) begint de achterzijde, bestaande uit een houten darswand (rabatdelen) die zich voortzet tot aan het staartstuk van de koestal. Het staartstuk heeft enkele getoogde ijzeren stalvensters en een centrale middendeur met bovengelegen transportdeur in de kopse oostzijde. De linkerzijde (N) is nog ten dele oorspronkelijk, merendeels gesloten en heeft nog een aantal stalvensters, waaronder een kleine ovale vensteropening die in oorsprong geen glas bevatte. Waardering De stolpboerderij is van architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van vroeg 19e-eeuwse agrarische bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij in Avenhorn

Westfriese stolphoeve

Grosthuizen 52
Avenhorn (Gemeente Koggenland)
Monumentale Westfriese stolphoeve, waarschijnlijk nog 17e eeuws, ingrijpende verbouwing in 1820.

Tegen dijk aan de noordzijde van de dorpsweg gelegen stolpboerderij

Dorpsweg 67
Oudendijk (Gemeente Koggenland)
Inleiding Tegen dijk aan de noordzijde van de Dorpsweg gelegen STOLPBOERDERIJ, gebouwd in 1878 in eclectische trant. De boerderij wordt van..

Ondermolen O

Molenweg 12
Ursem gem. S (Gemeente Schermer)
Poldermolen van de Schermer. Achtkante binnenkruier, ca. 1635.

Stationsgebouw

Stationsweg 4
Scharwoude (Gemeente Koggenland)
STATIONSGEBOUW op grondplan van Latijns kruis, bestaande uit een evenwijdig aan de spoorlijn gesitueerd volume van één bouwlaag en een haa..

Toiletgebouw

Stationsweg 4
Scharwoude (Gemeente Koggenland)
Klein voormalig TOILETGEBOUW met lampenberging op T-vormig grondplan en bestaande uit één bouwlaag onder samengestelde kap met rode kruisp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)