Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tegen dijk aan de noordzijde van de dorpsweg gelegen stolpboerderij in Oudendijk

Boerderij

Dorpsweg 67
1631DH Oudendijk (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Tegen dijk aan de noordzijde van de dorpsweg gelegen stolpboerderij

Inleiding Tegen dijk aan de noordzijde van de Dorpsweg gelegen STOLPBOERDERIJ, gebouwd in 1878 in eclectische trant. De boerderij wordt van de openbare weg gescheiden door een ijzeren hek. Het ontwerp van deze boerderij wijkt af van de gebruikelijke stolptypen doordat de aan de dijkzijde (voorzijde) gelegen woning aan beide zijden met een korte vleugel is verlengd waardoor een T-vormig grondplan is ontstaan. NB De aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Op T-vormig grondplan gebouwde stolpboerderij onder uit tentdak en schilddak samengestelde kap. De kap is bedekt met een zwarte muldenpan voorzien van ruitvormig motief en een zwarte kruispan. De ten dele onderkelderde boerderij heeft een vierkant met dekbalkgebint en overstek boven de woning. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, waarbij in het muurwerk van de woning gebruik is gemaakt van pleister voor de decoratie. Het muurwerk van de woning wordt afgesloten door een hoofdgestel dat ook de beide vleugels omvat. De symmetrisch opgezette voorgevel (woning) wordt door vier geblokte pilasters, waarvan één op elke hoek, verdeeld in drie traveeën, waarvan de centrale travee smaller is. De centrale travee vormt een hogere middenpartij die het hoofdgestel doorsnijdt. Deze middenpartij heeft een driehoekige geveltop met akroterieën op de beide hoeken en op de top. De middenpartij heeft een pangedekt zadeldak. Boven de middenpartij wordt het dakschild doorsneden door een ronde schoorsteen op vierkante basis. De middenpartij heeft op de parterre twee dicht naast elkaar geplaatste schuifvensters en op de verdieping een centraal stolpvenster met getoogde bovenzijde. De flankerende traveeën hebben elk een centraal geplaatst schuifvenster. De vensters op de parterre hebben aan de bovenzijde alle afgeronde hoeken en een ingezwenkte boog. Deze vorm wordt benadrukt door rijk gedecoreerde wenkbrauwen. De verdieping heeft een getoogde wenkbrauw. De beide vleugels hebben in de kopse zijden (O, W) elk één H-venster. Het bedrijfsgedeelte van de boerderij heeft in de rechterzijde (O) nog de oorspronkelijke darsdeur. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit het derde kwart van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502513
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tegen dijk aan de noordzijde van de dorpsweg gelegen stolpboerderij in Oudendijk

Hervormde kerk

Dorpsweg 24
Oudendijk (Gemeente Koggenland)
Hervormde Kerk. Eenbeukig kerkje met vijfzijdige sluiting en een dakruiter aan de westzijde, gebouwd in 1648 ter vervanging van een 15e eeuw..

Toren

Dorpsweg 24
Oudendijk (Gemeente Koggenland)
Toren. Een houten met leien bekleed dakruitertje.

Hervormde Kerk. Eenschepige kruiskerk, bestaande uit een schip van drie traveeën

Beets 51
Beets (Gemeente Zeevang)
Hervormde Kerk. Eenschepige kruiskerk, bestaande uit een schip van drie traveeën XV A, een ondiep dwarspand en een drie traveeen diep, drie..

Toren van de Hervormde Kerk. Torentje op het westelijk uiteinde van het dak

Beets 51
Beets (Gemeente Zeevang)
Toren der Herv. Kerk. Torentje op het westelijk uiteinde van het dak; wellicht nog middeleeuws. Klokkenstoel met klok van François en Piete..

Stolphoeve met houten wanden op bakstenen plint. Houten geveltop links boven de voorgevel. Vensters met roedenverdeling

Beets 15
Beets (Gemeente Zeevang)
Stolphoeve met houten wanden op bakstenen plint. Houten geveltop links boven de voorgevel. Vensters met roedenverdeling XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tegen dijk aan de noordzijde van de dorpsweg gelegen stolpboerderij in Oudendijk