Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Zuidermeer

Boerderij

Koggeweg 1
1652PC Zuidermeer (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, volgens gevelsteen en steen in schoorsteen gebouwd in 1907. De boerderij staat aan de noordzijde van de Koggeweg met de noklijn haaks op de weg. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel en pannenrand in zwarte geglazuurde Hollandse pan. De houten draagconstructie bestaat uit een rechthoekig vierkant met dekbalkgebinten en overstek boven de woning. Aan de westzijde van dit vierkant bevindt zich de dars, aan de noord- en oostzijde de koestal en aan de zuidzijde (voorzijde) de woning. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gecementeerde plint in het motief van kleine blokken natuursteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de muurankers zichtbaar. De voorgevel (Z) is symmetrisch van opzet. Deze gevel heeft uitgemetselde hoeken en een risalerende middenpartij waarvan de hoeken eveneens zijn uitgemetseld. De middenpartij heeft op de parterre twee schuifvensters en op de verdieping een driedelig kozijn met hoog centraal schuifraam. De vensters hebben geprofileerde kozijnen. In de geveltop bevindt zich een gebeeldhouwde paardekop. De middenpartij heeft een zinkgedekt zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. In het dakschild van de hoofdkap boven de middenpartij bevindt zich een ronde schoorsteen op vierkante basis. Deze schoorsteen bevat natuursteen en gele baksteen ter decoratie. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren worden elk door een kroonlijst afgesloten en bevatten elk twee vensterassen met in de as direct rechts (O) van de middenpartij de (vernieuwde) voordeur. Links naast de voordeur bevindt zich de genoemde gevelsteen. De overige assen bevatten schuifvensters. De geveldecoratie bestaat onder meer uit: gele baksteen ter decoratie in de uitgemetselde partijen; gele baksteen en hardsteen in de ontlastingsbogen boven vensters en voordeur; metselmozaïk in rood en geel in de spaarvelden boven vensters en voordeur; snijwerk op het fries. De linkerzijde (W) bevat een opgeklampte deur met bovenlicht en drie getoogde ijzeren stalvensters. De rechterzijde (O) bevat alleen vier getoogde ijzeren stalvensters. De achterzijde (N) heeft rechts de darsdeur. Het interieur van de woning heeft nog de oorspronkelijke schouw en vrijwel alle oorspronkelijke betimmeringen op plafonds en wanden. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de vroege 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502507
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Zuidermeer

Natuurstenen grenspaal

Zuidermeerweg 6
Zuidermeer (Gemeente Koggenland)
Natuurstenen grenspaal met aan de ene zijde de letters H.H.S.K. en aan de andere zijde C o G G E.

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Zandwerven (Gemeente Opmeer)
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Laat-Neolithicum. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetensch..

Wolvenhuis, stolphoeve

Zandwerven 45
Spanbroek (Gemeente Opmeer)
Stolphoeve, waarvan de voorgevel gedeeltelijk uit 1675 dateert en een klokgevel heeft, voorzien van met beeldhouwwerk versierde aanzetvolute..

Stolpboerderij van het Noordhollandse type in eclectische trant

Wadway 33
Spanbroek (Gemeente Opmeer)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd in 1877 in eclectische trant. De boerderij staat aan de zuidzijde van de weg,..

Wilhelmina Hoeve

Spierdijkerweg 121
Spierdijk (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, genaamd "Wilhelminahoeve" en volgens steen in schoorsteen gebouwd in 1898. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Zuidermeer

Foto's (1)