Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Anna Hoeve in Berkhout

Boerderij

Oosteinde 107
1647AG Berkhout (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Anna Hoeve

Inleiding BOERDERIJ genaamd "Anna Hoeve" bestaande uit woonhuis met aangebouwde stolpschuur aan de achterzijde. Het in eclectische trant gebouwde woonhuis ontstond vermoedelijk rond 1875. De stolpschuur is in oorsprong mogelijk ouder en gebouwd als stolpboerderij. Het beeld van de boerderij wordt bepaald door het woonhuis waarvan de noklijn evenwijdig loopt aan de staat. De boerderij staat aan de zuidzijde van het Noordeinde. Omschrijving Het op rechthoekig grondplan gebouwde woonhuis bestaat uit parterre en kapverdieping onder schilddak, bedekt met zwart geglazuurde platte Friese pannen en op de twee nokpunten voorzien van schoorstenen. De schuur is breder en hoger dan het woonhuis. De aan weerszijden uitstekende voorzijde van de stolpschuur gaat schuil achter korte muren, haaks op de beide zijgevels van het woonhuis. Het woonhuis is opgetrokken in rode baksteen boven een met cement aangestreken plint. Het woonhuis heeft een hoofdgestel dat boven de beide zijgevels en twee korte muren van de stolpschuur is doorgetrokken. In de voorgevel scheidt dit hoofdgestel de parterre van de dakkapel. De symmetrisch opgette voorgevel (N) telt vijf vensterassen. De middelste as wordt benadrukt door flankerende pilasters en de genoemde dakkapel die met een fronton wordt afgesloten. De beide hoeken van de dakkapel hebben een pilaster hetgeen ook geldt voor de beide hoeken van de voorgevel. De vensteropeningen hebben alle een gepleisterde wenkbrauw en zijn op de parterre alle voorzien van T-ramen. De dakkapel heeft een dubbele paneeldeur met glaspanelen. De linkerzijgevel (O) heeft drie schuifvenster van ongelijke grootte, alle met gepleisterde 'wenkbrauw' zoals in de voorgevel. De rechterzijgevel heeft een oorspronkelijk schuifvenster met gepleisterde 'wenkbrauw' identiek aan die in de voorgevel. De stolpschuur heeft een inwendige vierkant-constructie zonder overstek en is geplaatst onder rietgedekt schilddak met getrapte dakspiegel aan de voorzijde en omgaande pannenrand. De pangedekte delen bevatten zwart geglazuurde platte Friese pannen. Het muurwerk van de stolpschuur is opgetrokken in rode baksteen. De beide korte muren van de voorzijde (N) bevatten een deur en een schuifvenster, respectievelijk in het linker- (O) en rechterdeel (W). De linkerzijde van de stolpschuur (O) heeft rechts een schuifvenster en links daarvan drie getoogde ijzeren stalvensters. De rechterzijde heeft drie getoogde ijzeren stalvensters. De oorspronkelijke onderdelen in de achtergevel zijn de darsdeur in de rechterhoek en een ijzeren stalvenster links daarvan. Waardering De boerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse bouwkunst op het platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502486
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Anna Hoeve in Berkhout

Kerkgebouw op T-vormig grondplan met toren aan de westzijde

Kerkebuurt 172
Berkhout (Gemeente Koggenland)
KERKGEBOUW op T-vormig grondplan met toren aan de westzijde. De toren staat in het verlengde van de noklijn van de hoofdkap, een oost-west g..

Baarhuisje

Kerkebuurt 172
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Op rechthoekig grondplan gebouwd BAARHUISJE (circa 1885), bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak bedekt met zwarte Hollandse pan. Het z..

Stolphoeve, de kap met pannen gedekt

Bobeldijk 22
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Stolphoeve, de kap met pannen gedekt. Midden boven de voorgevel een houten geveltop met aan weerszijden twee pilasters met vazen bekroond. R..

Stolpboerderij van het afgeleide Noordhollandse type

Westeinde 276
Berkhout (Gemeente Koggenland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type, volgens steen in gevel en in schoorsteen gebouwd in 1910 en gesitueerd aan ..

Inventaris van de Hervormde Kerk

Scharwoude 8
Scharwoude (Gemeente Koggenland)
De Hervormde Kerk vanwege het fragment van het 17e eeuwse eiken doophek met koperen doopboog, waarin het gemeentewapen, van de voormalige ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Anna Hoeve in Berkhout