Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Windmotor Brakepolder in Medemblik

Molen

Windmotor zuidzijde Brakeweg
1670AA Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Windmotor Brakepolder

Inleiding Vermoedelijk ten behoeve van de polder De Brake in 1927 gebouwde WINDMOTOR, welke thans (1994) nog in gebruik is. De windmotor is gelegen ten zuiden van Medemblik, ten noorden van de polder en aan de zuidzijde van de Brakeweg. De motor is geleverd door de "Eerste Nederlandsche Windmotorfabriek" te Groningen. Beschrijving De windmotor bestaat uit een betonnen fundering met vijzelkom en vijzel, alsmede een stalen constructie die het motorlichaam en het windrad draagt. Het polderwater wordt vanuit het zuidwesten via een tocht naar de windmotor toegevoerd. Het motorlichaam bestaat uit een windrad met een diameter van 7 m., met 4 bladen, gedragen door zes armen die op een naaf van het rad gemonteerd zijn. Deze naaf wordt aan de voorzijde door een oliedruppelaar gesmeerd. Behalve een windrad bestaat het motorlichaam uit een betrekkelijk smalle hoofdvaan, alsmede een zijvaan waarmee de stand van de molen door middel van spankettingen aan de windsnelheid wordt aangepast. De toren die het motorlichaam draagt, is geconstrueerd uit vier stalen stijlen met hoek-profiel die in de top samenkomen. Zij zijn met horizontale en diagonale dwarsverbindingen gestijfd. Halverwege de toren is een platform gemaakt dat via een ladder naar de top leidt. Door het midden van de toren is de verticale motor-as gestoken, die met behulp van conische tandraderen de vijzel aandrijft. De tandraderen worden gesmeerd door oliedruppelaars. De stalen vijzel rust in een vijzelkom die met een houten vlonder is afgedekt. De draaipunten van de vijzel en de kamwielen van de overbrenging worden met behulp van oliedruppelaars gesmeerd. Het opgemalen water stort in de middenloop van de fundering, vanwaar het via een betonnen duiker naar de boezem vloeit. De uitmonding bestaat uit twee betonnen vleugelmuren. Waardering De windmotor is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en civiel-technische waarde als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een geïnnoveerde vorm van windbemaling, die na ca. 1910 vanuit Amerika in Nederland geïntroduceerd werd en vrij algemeen werd toegepast en als zodanig element is geworden uit de geschiedenis van de waterhuishouding in Nederland. De windmotor is door ligging en hoofdvorm van beeldbepalende waarde in het open polderlandschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Windmotor Brakepolder
windmotor Brakepolder (2008)
windmotor Brakepolder (2008)
Basisgegevens
Plaats Medemblik
Type Amerikaanse windmotor
Vlucht 7,0 m
Functie poldermolen
Oorspronkelijk gebruik  het bemalen van de Brakepolder
Huidig gebruik  maalvaardig
Monumentnummer  502448
Externe link(s)
De Hollandsche Molen
Windmotorenendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Windmotor Brakepolder is een poldermolen nabij de Noord-Hollandse plaats Medemblik, in de gelijknamige gemeente. De molen is een draaivaardige Amerikaanse windmotor, die een windrad heeft met een diameter van 7 meter.

Geschiedenis

De molen is in 1927 vervaardigd door de Eerste Groninger Windmotorenfabriek. Het is de enige nog bestaande molen van deze fabriek. De Brakepoldermolen heeft altijd op zijn huidige plaats gestaan en is aangekocht door een voor dit doel in 1979 vanuit de plaatselijke historische vereniging opgerichte stichting. De molen werd opgeknapt en heeft tot halverwege de jaren 90 gedraaid. Toen bleek een grondige restauratie nodig.

De windmotor is van 1995 tot 2011 gerestaureerd en is maalvaardig. Hij staat langs de Brakeweg en is tot op enkele meters te benaderen.


Monumenten in de buurt van Windmotor Brakepolder in Medemblik

Stoomgemaal Vier Noorder Koggen

Oosterdijk 5
Medemblik
Gemaal "de Vier Noorder Koggen". Gebouwd in 1869 ter vervanging van enige poldermolens voor de uitwatering van het polderland naar de v.m. Z..

Voormalige Landswerf

Landswerf 2
Medemblik
Vml. Landswerf. Thans hoofdgebouw van het Provinciale Ziekenhuis. Naar een plan van 1796 in 1800 herbouwd classicistisch langgerekt gebouw m..

De Herder

Westerdijk 3
Medemblik
Inleiding MOLEN. Al in de 17e eeuw stond hier op de dijk een korenmolen. In de 18e eeuw was dit alreeds een achtkante molen met een lage ..

Hervormde Kerk

Kerkebuurt 16
Opperdoes (Gemeente Medemblik)
Hervormde Kerk. Eenschepig, vijfzijdig gesloten kerkje met toren, gelegen op een weinig verhoogd kerkhof. Schip XVI A, gerestaureerd 1942. P..

Toren der Hervormde Kerk

Kerkebuurt 16
Opperdoes (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv.Kerk. Ingang en rond venster erboven gevat in smalle spitsboognis; hoger op aan drie zijden rechthoekige spaarvelden waarin e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Windmotor Brakepolder in Medemblik

Foto's (1)