Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande villa in Medemblik

Woonhuis

Vooreiland 2
1671HN Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Vrijstaande villa

Inleiding Vrijstaande VILLA uit 1862 op rechthoekig kavel, gelegen aan de noord-westzijde van Vooreiland. Het pand is in oorsprong gebouwd als burgemeesterswoning. Het pand is enigszins teruggelegen ten opzichte van de weg, en heeft een voortuin met opritten. De tuin wordt door middel van een gietijzeren hek van het Vooreiland gescheiden en bevat onder meer een gietijzeren lantaarnpaal. Omschrijving Het pand, bestaande uit twee bouwlagen, is opgetrokken uit baksteen en is voorzien van een witte pleisterlaag als imitatie van zandstenen blokken en wordt gedekt door een afgeknot schilddak met grijze, Hollandse pannen. De facade (zuid) wordt door middel van pilasters in drie traveeën verdeeld. Een blokvormig ornament markeert tussen beide spaarvelden der pilasters de overgang van begane grond naar verdieping. De buitenste traveeën bevatten in beide bouwlagen T-vormige schuifvensters. In de middelste travee bevindt zich op de begane grond de ingangspartij, die men bereikt via een trap met drie treden, bestaande uit houten vleugeldeuren, voorzien van decoratieve gietijzeren roosters en een bovenlicht. Boven deze deur bevinden zich zware, voluutvormige consoles, onder andere gesierd met leeuwekop en rozetten, waarop het balkon van de eerste verdieping rust. Het balkonhek bevat decoratief smeedwerk. De balkondeuren, gesplitst in drie vleugeldeuren en in drieën gedeeld bovenlicht, worden evenals de vensters omgeven door een geprofileerde lijst onder een stucco ornament uit ranken en een masker. De facade wordt afgesloten door een kroonlijst, gesteund door voluutconsoles,welke zich boven de pilasters bevinden. In het fries zijn spaarvelden en rozetten aangebracht. De linker zijgevel (west) wordt op de hoeken begrensd door een zelfde type pilaster als aan de voorgevel. Op de begane grond bevinden zich ter weerszijden van een zeshoekig uitgebouwde portiek T-vormige schuiframen, identiek aan die van de voorgevel. Op de verdieping zijn in het midden een T-vormig schuifraam en verder twee kleine, achthoekige vensters aangebracht. De rechter zijgevel heeft een geleding en detaillering identiek aan die van de westgevel, met uitzondering van de daar aanwezige portiek. In de ramen zijn enkele wijzigingen aangebracht. De achtergevel (noord) aan de Oosterhaven bestaat evenals de voorgevel uit drie traveeën; de middelste travee bevat hier evenwel vensters in plaats van deuren. Het ijzeren tuinhek bevat onder meer gecanneleerde colonetten met pinvormige bekroningen; op de hoeken zwaarder uitgevoerde ronde pijlers. Waardering Het pand is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als gaaf en vroeg voorbeeld van het blokvormige type herenhuis. Tevens is de woning van sociaal historisch belang als karakteristiek element uit de geschiedenis van het wonen in Noord-Holland in de 19de eeuw, in casu van een woonhuis van een notabele. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502434
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande villa in Medemblik

Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk

Vooreiland 10
Medemblik
Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk. In het fries gevelstenen. Pui jonger.

Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk

Vooreiland 11
Medemblik
Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk. In het fries gevelstenen. Pui jonger. Achtertop.

Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk

Vooreiland 12
Medemblik
Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk. In Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden ..

Gepleisterd hoekpand met hoog schilddak

Hoogesteeg 1
Medemblik
Hoekpand Achtereiland. Door hoog schilddak gedekt geheel gepleisterd pand, met aan de zijgevel 17e-eeuws gekoppeld kozijn. twee gevelstenen.

Hoog pand, voor en achter afgesnoten; gevel gepleisterd. Stoep met twee palen en scheidingskettingen

Oosterhaven 20
Medemblik
Hoog, wellicht 17e-eeuws pand, voor en achter afgesnoten; gevel gepleisterd. Stoep met twee palen en scheidingskettingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaande villa in Medemblik

Foto's (1)