Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Barometer in Medemblik

Overig

Barometer Kaasmarkt
1670AA Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Barometer

Inleiding Aan de zuidzijde van de Kaasmarkt geplaatste BAROMETER, met de voorzijde gericht op het noorden. De barometer dateert, getuige een opschrift op de wijzerplaat, uit 1878. Omschrijving De ronde barometer met een groene ijzeren kast met dichte achterwand is geplaatst op een eveneens groene gietijzeren zuil. Deze zuil is voorzien van cannelures en gekleurde gietijzeren ornamenten aansluitend op de kast. De wijzerplaat is wit met zwart opschrift. De barometer wordt aan de bovenzijde bekroond door een smeedijzeren ornament. Waardering De barometer is van algemeen belang vanwege de typologische waarde en omwille van de uniciteitswaarde als zijnde een 19de-eeuws meteorologisch instrument. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502415
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Barometer in Medemblik

Hotel wapen van medemblik, blokvormig pand met gevel

Oosterhaven 1
Medemblik
Hotel Wapen van Medemblik, blokvormig pand met gevel, XVIII, afgesloten door rechte kroonlijst. Vensterfront en zijgevel met roedenverdeling..

Gepleisterd hoekpand met hoog schilddak

Hoogesteeg 1
Medemblik
Hoekpand Achtereiland. Door hoog schilddak gedekt geheel gepleisterd pand, met aan de zijgevel 17e-eeuws gekoppeld kozijn. twee gevelstenen.

Sober midden 18e-eeuws pand met zadeldak tussen halsgevel en topgevel

Westerhaven 1
Medemblik
Sober midden 18e-eeuws pand met zadeldak tussen halsgevel en topgevel; alle vensters aan voor- en zijgevel met roeden.

Waag

Kaasmarkt 2
Medemblik
Waag. Waarschijnlijk als woonhuis gebouwd 17e-eeuws pand, in 1692 tot Waag bestemd. Gedekt door zadeldak tussen twee topgevels, waarvan de f..

Vrijstaande villa

Vooreiland 2
Medemblik
Inleiding Vrijstaande VILLA uit 1862 op rechthoekig kavel, gelegen aan de noord-westzijde van Vooreiland. Het pand is in oorsprong gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Barometer in Medemblik