Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Pieter in Medemblik

Gebouw

Ridderstraat 9
1671CS Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Sint Pieter

Inleiding Het PAROCHIEHUIS bij de St. Martinus, doch genaamd St. Pieter is een langgerekt rechthoekig volume (grote zaal) met de noklijn haaks op de straat. Het eclectische pand werd waarschijnlijk rond 1904 gebouwd en rond 1920 aan de noordzijde uitgebreid. Omschrijving Parochiehuis op nagenoeg rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte muldenpan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met spaarzame toepassing van natuursteen. Het muurwerk wordt verticaal geleed door lisenen op de hoeken en in de lange zijden. Incidenteel is gebruik gemaakt van natuursteen. De lisenen worden door een boogfries verbonden. De lange zijden worden door de lisenen verdeeld in zes traveeën van ongelijke breedte. De zuidzijde heeft in drie traveeën één schuifvenster, in de vierde travee vanaf de voorgevel (O) een meerdelig kozijn met stolpdeur en in de tweede travee vanaf de voorgevel twee schuifvensters. De vensters hebben alle een middenstijl en in de bovenlichten een meerruits roedenverdeling. De noordzijde is blind. De voorgevel (O) is symmetrisch en bevat in het midden een smalle en risalerende trapgevel met dubbele paneeldeur en daarboven een gevelsculptuur gewijd aan de Schotse patroon St. Petrus. De flankerende gevelvlakken hebben elk een hoog houten venster dat evenals het bovenlicht van de genoende paneeldeur driehoekig is afgesloten en is voorzien van een meerruits roedenverdeling. Aan de rechterzijde bevindt zich een rechthoekige éénlaags uitbouw (ca 1920) onder plat overstekend dak op klossen en voorzien van zesdelige kozijnen. Het interieur van de grote zaal is nog merendeels oorspronkelijk. Het heeft onder meer een plafond in getoogd beschot en een met gordijnen afsluitbaar podium aan de westzijde. Waardering Het parochiehuis is van kerkelijk belang wegens cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven kerkelijk complex van de St. Martinus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502389
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Pieter in Medemblik

Pastorie

Ridderstraat 7
Medemblik
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant. Omschrijving ..

Sint-Martinus

Ridderstraat 5
Medemblik
Inleiding Aan St. Martinus gewijd Rooms-katholiek KERKGEBOUW (kruiskerk), longitudinaal van opzet en in 1904 opgetrokken naar ontwerp van T..

Kosterswoning

Ridderstraat 3
Medemblik
Op rechthoekig grondplan ten ZW van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk gebouwde KOSTERSWONING. De kosterswoning is onderkelderd en bestaat..

De Opper

Overtoom 21
Medemblik
Inleiding In verband met de Zuiderzee-werken omstreeks 1927-1928 geplaatst HOUTEN HUIS, genaamd "DE OPPER", dat dienst deed als directeursw..

Toegangshek

Bagijnhof 48
Medemblik
Het aan de noordzijde van het Bagijnhof gelegen TOEGANGSHEK, gebouwd in jaren '30 van de 20ste eeuw. Het hek is opgetrokken uit baksteen in ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)