Pastorie in Medemblik

Ridderstraat 7
1671CS Medemblik

Beschrijving van Pastorie

Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant. Omschrijving De pastorie is een rechthoekig volume in rode baksteen en heeft twee bouwlagen onder omlopend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het schilddak heeft op beide nokpunten een schoorsteen en is bedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk heeft een gepleisterde cordonlijst onder de lekdorpels van de verdiepingvensters. De pastorie heeft een lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. De middelse as heeft op de parterre een omlijste hoofdingang (onder meer kroonlijst op consoles) met dubbele paneeldeur en bovenlicht. De overige assen hebben zesruitsschuifvensters. De lekdorpels van de verdieping zijn met een gepleisterde cordonlijst verbonden. De achterzijde is vergelijkbaar met de voorzijde. De centrale ingang is daar echter eenvoudig van vorm. De rechterzijde (N) bevat een zesruitsschuifvenster op de verdieping. De linkerzijde grenst aan de sacristie. Het interieur bevat op de parterre rechts (N) van de centrale gang twee kamers met stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels. Waardering De pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven kerkelijke complex van de St. Martinus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)