Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Medemblik

Kerkelijk Gebouw

Ridderstraat 7
1671CS Medemblik
Noord Holland

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Pastorie

Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1850 bij de voorganger van de huidige St. Martinuskerk in sobere neoclassicistische trant. Omschrijving De pastorie is een rechthoekig volume in rode baksteen en heeft twee bouwlagen onder omlopend schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het schilddak heeft op beide nokpunten een schoorsteen en is bedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk heeft een gepleisterde cordonlijst onder de lekdorpels van de verdiepingvensters. De pastorie heeft een lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. De middelse as heeft op de parterre een omlijste hoofdingang (onder meer kroonlijst op consoles) met dubbele paneeldeur en bovenlicht. De overige assen hebben zesruitsschuifvensters. De lekdorpels van de verdieping zijn met een gepleisterde cordonlijst verbonden. De achterzijde is vergelijkbaar met de voorzijde. De centrale ingang is daar echter eenvoudig van vorm. De rechterzijde (N) bevat een zesruitsschuifvenster op de verdieping. De linkerzijde grenst aan de sacristie. Het interieur bevat op de parterre rechts (N) van de centrale gang twee kamers met stucplafonds en marmeren schoorsteenmantels. Waardering De pastorie is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het beschreven kerkelijke complex van de St. Martinus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502383
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Medemblik

Sint Pieter

Ridderstraat 9
Medemblik
Inleiding Het PAROCHIEHUIS bij de St. Martinus, doch genaamd St. Pieter is een langgerekt rechthoekig volume (grote zaal) met de noklijn ha..

Sint-Martinus

Ridderstraat 5
Medemblik
Inleiding Aan St. Martinus gewijd Rooms-katholiek KERKGEBOUW (kruiskerk), longitudinaal van opzet en in 1904 opgetrokken naar ontwerp van T..

Kosterswoning

Ridderstraat 3
Medemblik
Op rechthoekig grondplan ten ZW van de Rooms Katholieke St. Martinuskerk gebouwde KOSTERSWONING. De kosterswoning is onderkelderd en bestaat..

De Opper

Overtoom 21
Medemblik
Inleiding In verband met de Zuiderzee-werken omstreeks 1927-1928 geplaatst HOUTEN HUIS, genaamd "DE OPPER", dat dienst deed als directeursw..

Pand; gevel thans gepleisterd en recht afgesloten

Ridderstraat 8
Medemblik
In oorsprong 17e-eeuws pand; gevel thans gepleisterd en recht afgesloten.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)