Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Interbellumstijl in Buitenpost

Woonhuis

Stationsstraat 21
9285NG Buitenpost (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1936 1958 (uitbr.) 1969 (uitbr.)
Architect: D. Kalma en A. Witteveen Kalma 1936 D. Kalma en A. Witteveen


Beschrijving van Woonhuis in Interbellumstijl

Inleiding Dit WOONHUIS werd in opdracht van H.J. Fernhout in 1936 in Buitenpost gebouwd door architecten Kalma en A. Witteveen en is een typerend voorbeeld van jaren-'30 Interbellum-architectuur. Het hoekpand, grenzend aan de Stationsstraat en de Julianalaan, is gesitueerd in de noordelijke lintvormige uitbreiding naar het spoorwegstation. Een laag halfsteens gemetseld muurtje vormt de begrenzing met de openbare weg. De entree bevindt zich aan de op de Stationstraat georiƫnteerde gevel. In 1958 werd het huis uitgebreid met een garage. In 1969 werd het woonhuis, inmiddels met artsenpraktijk, uitgebreid; deze latere aanbouwen, aan de noord- en westzijde van het pand, worden van bescherming van rijkswege uitgesloten. Omschrijving Het woonhuis van twee bouwlagen is gebouwd op rechthoekige grondslag. Het uitkragende schilddak is gedekt met zwart geglazuurde Romeinse pannen. Het pand is opgetrokken in bruinrode handvorm Waalsteen met terugliggende lintvoeg en platvolle stootvoeg. De doorlopende vensterpartijen op de begane grond bestaan uit aan elkaar geschakelde glas-in-loodramen met opvallend brede kozijnen. Boven een rechthoekige en een grotere gebogen erker onder uitkragende latei bevinden zich gemetselde balkons op de verdieping. Het ronde balkon heeft aan weerszijden van de balkondeuren uitgemetselde sierbanden en een vlaggemast aan de balustrade. De originele geverniste rondboogdeur met glas-in-lood zijlichten bevindt zich onder een luifel aan ijzeren stangen aan de noordgevel. De verticale drieruits glas-in-lood traplichten beslaan de hele gevelwand boven deze deur. Aan de westzijde is een achteringang naar de bijkeuken, waarop een droogplat is met houten hekwerk. In de dakschilden zijn twee hoge gemetselde schoorstenen waarbij in het zuidschild aan weerszijden daarvan een kajuit. Waardering Het woonhuis, in 1936 gebouwd in de lintvormige uitbreiding naar hetspoorwegstation van Buitenpost, is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - als voorbeeld van typerende architectuur uit de jaren '30, - vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in het straatbeeld met herenhuis-bebouwing aan de Stationsstraat, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur, - vanwege de redelijke mate van architectonische detaillering, - vanwege de ligging op de hoek van de ontsluitingsstraat naar het erachter gelegen wijkje uit de dertiger jaren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502155
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Interbellumstijl in Buitenpost

Woonhuis met aangebouwd koetshuis

Stationsstraat 19
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het statige WOONHUIS voor een arts met aangebouwd koetshuis is in 1862 gebouwd door houthandelaar-aannemer Kuipers te Buitenpost...

Jeltingahuis

Stationsstraat 18
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De vm. VILLA, behorende aan de rentenierende hereboer Kuipers, is in 1877 in eclectische stijl gebouwd. Het zgn. Jeltingahuis is ..

Gerbo Zalen (voorm. Grietenijhuis)

Voorstraat 24
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Blokvormig gebouw met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Verdieping aan de straatzijde rustend op zes kolommen. Allerwege zesr..

Nieuw Herbranda

Voorstraat 49
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het vm. WOONHUIS met aanbouw, vh. genaamd Nieuw Herbranda, is rond 1910 gerealiseerd ter plaatse van een afgebroken boerderij. He..

Woonhuis met aangebouwd kantoor

Voorstraat 58
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS met aangebouwd KANTOOR in eclectische bouwtrant - uit het laatste kwart van de 19de eeuw - was oorspronkelijk het vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Interbellumstijl in Buitenpost

Foto's (2)