Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tramremise Voorm. tramremise in Buitenpost

Gebouw

Kuipersweg 54
9285SW Buitenpost (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1867 1926 (herb. op huidige locatie)


Beschrijving van Tramremise Voorm. tramremise

Inleiding De vm. REMISE van een vooralsnog onbekende spoorwegmaatschappij, die nadien dienst heeft gedaan als brandstoffenloods, staat achter het woonhuis aan Kuipersweg 54 en ligt direkt aan een parkeerplaats. De remise is gebouwd in 1867 getuige de inscriptie in een baksteen: M.H.F / 1867 //. Deze ondersteboven gemetselde baksteen bevindt zich links van de deur in de derde travee van de zuidgevel. Vanwege de bouwwijze (systeembouw) kon de remise worden gedemonteerd en per schip van Leeuwarden via de vaart naar Buitenpost worden verplaatst. In 1926 werd de remise hier weer opgebouwd voor K. Jansen. In 1973 zijn de dakpannen vervangen door golfplaten. De vloer in de remise is vernieuwd. Omschrijving De in vakwerk gerealiseerde remise is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en is zes traveeën diep. Het middendeel is hoog opgetrokken zodat een lichtbeuk onder zadeldak ontstaat; een lessenaardak dekt de zijbeuken aan weerszijden. De overstekende daken zijn gedekt met golfplaten en hebben gegolfde windveren. De remise is opgetrokken in vakwerkbouw op een natuurstenen ondergrond, waarbij de stijlen op natuurstenen neuten rusten. De vakken in de onderbouw en in de lichtbeuk zijn halfsteens opgemetseld. De skeletbalken van het vakwerk zijn gebiljoend en hebben kapellen. De geveltoppen vanaf de dakvoet van de zijbeuken aan de oost- en westgevel bestaan uit groen geschilderd hout. De groen geverfde kraalhouten dubbele schuifdeuren aan de west- en oostgevel worden geflankeerd door twee opgeklampte deuren met keperboogvormige vierruits bovenlichten. Aan de westgevel is één deur dichtgemetseld. In de twee houten topgevels is een keperboogvormig negenruitsvenster. Elke travee in de zijgevel is voorzien van een dichte groene houten deur met vierruits kepervormig bovenlicht. In de langsgevel van de lichtbeuk zijn rechthoekige zesruitsvensters. Waardering De brandstofopslagloods achter het woonhuis aan de Kuiperweg 54 is een vm. treinremise uit 1867 alhier in 1926 herplaatst. Het object is van algemeen cultuurhistorisch en industrieelarcheologisch belang: - vanwege de hoge mate van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, i.h.b. de toepassing van de systeem-/vakwerkbouw, - de bouwwijze (vakwerkbouw) waardoor het demontabel en wederopbouwbaar is, - de bijzonder hoge mate van gaafheid van het exterieur, - de hoge mate harmonisch materiaalgebruik, te weten hout en baksteen, - als overblijfsel uit de geschiedenis van het treinvervoer, vanwege zijn oorspronkelijk functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502136
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tramremise Voorm. tramremise in Buitenpost

Mariakerk, hervormde kerk en toren

Oude Havenstraat 1
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
N.H.Kerk en Toren op omheind Kerkhof. In 1613 na een brand herbouwde dorpskerk met vijfzijdig gesloten koor, welk gedeelte door steunberen g..

Woonhuis met aangebouwd kantoor

Voorstraat 58
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS met aangebouwd KANTOOR in eclectische bouwtrant - uit het laatste kwart van de 19de eeuw - was oorspronkelijk het vo..

Woonhuis met artsenpraktijk

Voorstraat 60
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Dit rijk gedecoreerde WOONHUIS met artsenpraktijk uit het eerste kwart van de 20e eeuw, ontworpen in de trant van de Chalet-stijl..

Nieuw Herbranda

Voorstraat 49
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het vm. WOONHUIS met aanbouw, vh. genaamd Nieuw Herbranda, is rond 1910 gerealiseerd ter plaatse van een afgebroken boerderij. He..

Gerbo Zalen (voorm. Grietenijhuis)

Voorstraat 24
Buitenpost (Gemeente Achtkarspelen)
Blokvormig gebouw met verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Verdieping aan de straatzijde rustend op zes kolommen. Allerwege zesr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)