Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis in Augustinusga

Boerderij

Skoalikkers 19
9284TS Augustinusga (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis

Inleiding De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis en korte schuur is in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. Het voorste deel van de schuur verjongt zich waar deze aan het dwarshuis grenst. In de voortuin staan omgeven door een hulsthaag drie geknotte leilinden. Achter de boerderij is in 1968 een garage gebouwd welke buiten bescherming van rijkswege valt. Omschrijving De boerderij is opgetrokken in roodbruine handvormbakstenen, aan de achtergevel vernieuwd met rode strengpersstenen. Het woonhuis onder schilddak is gedekt met zwarte Hollandse pannen. De gevel wordt afgesloten door een brede daklijst boven muurankers en een gootlijst op klossen. In de voorgevel zijn drie houten licht getoogde verticale zesruitsvensters onder strek. De houten paneeldeur heeft een getoogd bovenlicht met gietijzeren levensboom en hoekvulling. Twee gemetselde schoorstenen op hoeken nok met hoekkepers en dakvenster in dakschild. De schuur onder wolfsdak heeft rietdekking en enkele regels Friese geglazuurde gegolfde pannen. Aan de zuidgevel van het schuurgedeelte zijn vier vierruits stalramen met traliewerk aan de binnenzijde, aan de noordgevel twee zesruitsvensters. Aan de achtergevel is een opgetrokken mendeur naar de paardestal en een deur met zijlicht naar de koeiestallen. Op de nokhoeken zijn uileborden van het Friese Wouden-type. Aan de zuidzijde van de boerderij is een halfsteens rode strengpersstenen muur met regenwaterput en boenplaats. Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling behouden, waaronder een melkkelder ter plaatse van de verjonging aan de noordzijde van de schuur; de keuken is ter hoogte van de zuidelijke verjonging. De beide woonkamers aan de voorzijde van het pand bevatten ondermeer bedstedewanden. In de zuidelijk gelegen grootste kamer zijn wandtegels met een strooimotief van bloemen en vogels. Waardering De boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw te Augustinusga is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - als voorbeeld van een redelijk veel voorkomend boerderijtype in deze gemeente, - vanwege de sobere maar in zeer hoge mate verzorgde bouwtrant, - vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheidvan het exterieur, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het interieur, - vanwege de visuele gaafheid door de aanwezigheid van de karakteristieke leilindebeplanting, - vanwege de bijzondere ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502122
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis in Augustinusga

Augustinuskerk (Hervormde kerk)

Geawei 15
Augustinusga (Gemeente Achtkarspelen)
N.H.Kerk en Toren op Kerkhof. Rechtgesloten in steen overwelfd vroeg 14e eeuws schip, later opnieuw van gewelven voorzien. Gesloten bakstene..

Villa Woudenhof

Skoalikkers 25
Augustinusga (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS annex notariskantoor is in opdracht van notaris Harterink in 1915 in Interbellum-architectuur gebouwd naar ontwerp v..

Wagenmakerij

Geawei 20
Augustinusga (Gemeente Achtkarspelen)
Hoog schuurgedeelte tot bedrijfsruimte ingericht voor wagenmakerij. Achterzijde met houten voorschot, langs de zijgevel met pannen belegd ov..

Keuterij

Legeloane 6
Augustinusga (Gemeente Achtkarspelen)
Keuterij van het kop-romptype. Voorhuis onder zadeldak tegen topgevel eindigend in schoorsteen met bord. Kleine lichtopening in de top; omga..

Stelpboerderij

It Noard 5
Surhuizum (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De STELP met aan de Z-zijde een aangebouwde BIJSCHUUR werd in 1933 in Interbellum-architectuur gebouwd ongeveer ter plaatse van e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis in Augustinusga

Foto's (2)