Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hok bij arbeiderswoning in Harkema

Boerderij

Mûntsegroppe 14
9281KN Harkema (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Hok bij arbeiderswoning

Inleiding Het HOK dat behoort bij de arbeiderswoning is in 1919 gelijktijdig daarmee gebouwd. Het hok staat dwars achter het schuurgedeelte van de arbeiderswoning en diende als (klein)veestalling, berging en privaat. Bij de schuurdeur staat een betonnen regenwaterbak. Omschrijving Het rechthoekige hok is halfsteens opgetrokken in rode strengpersbakstenen onder zadeldak en is thans belegd met golfplaten (oorspronkelijk pannen). De geveltoppen zijn beschoten met verticale houten planken als bij de woning. Waardering Het hok bij de arbeiderswoning is van cultuurhistorisch belang: - als essentieel en contemporain onderdeel van het complex, - vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, - vanwege de visuele relatie tussen woning en hok, tot stand gebracht door de parallel in detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502115
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hok bij arbeiderswoning in Harkema

Arbeiderswoning

Mûntsegroppe 14
Harkema (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding In 1919 in sobere baksteen-architectuur gerealiseerde ARBEIDERSWONING van het krimptype. In 1919 werd aan de onverharde Mûntsegr..

Arbeiderswoning de Spitkeet

Betonwei 30
Harkema (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De ARBEIDERSWONING (thans museum) van het krimptype die is gelegen op een ruim eigen erf met onbevloerde paden, sier- en moestuin..

Kop-hals-rompboerderij

It Kleasterbreed 3
Drogeham (Gemeente Achtkarspelen)
Naast de oprit naar het kerkhof gelegen fraaie kop-hals-rompboerderij in nokanker gedateerd 1807. Omgaande bakgoot, tweelichtskozijnen door ..

Klokkenstoel Buweklooster

It Kleasterbreed 1
Drogeham (Gemeente Achtkarspelen)
Op het kerkhof een in 1947 vernieuwde klokkestoel reeds in 1558 vermeld. Het torenuurwerk, 1911 is overgebracht naar de Hervormde Kerk van O..

Walburgakerk Toren hervormde kerk

Tsjerke Buorren 4
Drogeham (Gemeente Achtkarspelen)
Herv.Kerk en Toren op omheind Kerkhof. Op de grondslagen van een romaans kerkgebouw in 1876 een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het opgaande mu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)