Algemene begraafplaats, toegangshek in Surhuisterveen

Vierhuisterweg 34
9231AR Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen)

Architect: A. Velding Velding A 1908 A. Velding

Beschrijving van Algemene begraafplaats, toegangshek

Inleiding De begraafplaats, gesticht door de Hervormde gemeente van Surhuisterveen, is gerealiseerd naar ontwerp van het architectenbureau A. Velding (Buitenpost) in 1908. De begraafplaats ligt buiten de bebouwde kom. Tot de onderdelen van de begraafplaats behoort het TOEGANGSHEK. De stilistische overeenkomst tussen het lijkenhuisje en het toegangshek (beide met elementen ontleend aan de Art Nouveau) doet vermoeden dat het hek eveneens is ontworpen door architect A. Velding uit Buitenpost. De beweegbare hekken van de toegang zijn tussen 1950-1960 verbreed. Omschrijving Het toegangshek tot de begraafplaats aan de Vierhuisterweg bestaat uit een samenstelling van twee hoge bakstenen hekpijlers met aan weerszijden een laag muurtje waar op de hoeken pijlers zijn gemetseld. De uitvoering van de onderdelen is vrijwel identiek: een rood strengpersbakstenen basement dat deels is gezwart, een witgepleisterde opbouw, een gezwart bakstenen bovendeel en een bekroning met een dekplaat. Tussen de middelste twee hekpijlers hangen brede draaibare ijzeren toegangshekken; tussen de hekpijlers en het muurtje aan weerszijden hangt een smal draaibaar voetgangershek, waarvan het rechterdeel is vastgezet. De pijlers op het muurtje zijn aan elkaar gekoppeld door een vast ijzeren hekwerk; in het muurtje is een ovalen opening met ijzeren hekwerk. Waardering Het hekwerk van de begraafplaats te Surhuisterveen is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de toegepaste bouwstijl, waarin elementen van Art Nouveau zijn vertegenwoordigd, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het object, - vanwege de hoge mate van stilistische eenheid met het baarhuisje op de begraafplaats, - vanwege visuele gaafheid met de landschappelijke waarde van de begraafplaats, - als contemporain en essentieel element van het complex, - vanwege de hoge mate van typologische uitzonderlijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)