Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, toegangshek in Surhuisterveen

Overig

Vierhuisterweg 34
9231AR Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1908
Architect: A. Velding Velding A 1908 A. Velding


Beschrijving van Algemene begraafplaats, toegangshek

Inleiding De begraafplaats, gesticht door de Hervormde gemeente van Surhuisterveen, is gerealiseerd naar ontwerp van het architectenbureau A. Velding (Buitenpost) in 1908. De begraafplaats ligt buiten de bebouwde kom. Tot de onderdelen van de begraafplaats behoort het TOEGANGSHEK. De stilistische overeenkomst tussen het lijkenhuisje en het toegangshek (beide met elementen ontleend aan de Art Nouveau) doet vermoeden dat het hek eveneens is ontworpen door architect A. Velding uit Buitenpost. De beweegbare hekken van de toegang zijn tussen 1950-1960 verbreed. Omschrijving Het toegangshek tot de begraafplaats aan de Vierhuisterweg bestaat uit een samenstelling van twee hoge bakstenen hekpijlers met aan weerszijden een laag muurtje waar op de hoeken pijlers zijn gemetseld. De uitvoering van de onderdelen is vrijwel identiek: een rood strengpersbakstenen basement dat deels is gezwart, een witgepleisterde opbouw, een gezwart bakstenen bovendeel en een bekroning met een dekplaat. Tussen de middelste twee hekpijlers hangen brede draaibare ijzeren toegangshekken; tussen de hekpijlers en het muurtje aan weerszijden hangt een smal draaibaar voetgangershek, waarvan het rechterdeel is vastgezet. De pijlers op het muurtje zijn aan elkaar gekoppeld door een vast ijzeren hekwerk; in het muurtje is een ovalen opening met ijzeren hekwerk. Waardering Het hekwerk van de begraafplaats te Surhuisterveen is van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de toegepaste bouwstijl, waarin elementen van Art Nouveau zijn vertegenwoordigd, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het object, - vanwege de hoge mate van stilistische eenheid met het baarhuisje op de begraafplaats, - vanwege visuele gaafheid met de landschappelijke waarde van de begraafplaats, - als contemporain en essentieel element van het complex, - vanwege de hoge mate van typologische uitzonderlijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502034
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, toegangshek in Surhuisterveen

Algemene begraafplaats, lijkenhuisje

Vierhuisterweg 32
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het vm. LIJKENHUISJE op de begraafplaats, thans gebouw voor onderhoudsgereedschappen, is een ontwerp met Art Nouveau-elementen va..

Dorpskerk (Hervormde kerk)

Gedempte Vaart 8
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Herv.Kerk op Kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1685 blijkens wapensteen boven de ingang. In de kerk mooie 17e eeuwse preekstoelkuip. In de k..

Klokkentoren

Torenplein 1a
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De solitaire KLOKKETOREN op het plein in het centrum van Surhuisterveen is in 1934 in sobere baksteen-architectuur door architect..

Doopsgezinde kerk

Gedempte Vaart 23
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Doopsgezinde Kerk. Eenvoudig zaalgebouw, de muren geleed door spaarvelden waarin rondbogige gesloten vensters staan; eerste steen gelegd in ..

Doopsgezinde pastorie en consistorie

Gedempte Vaart 25
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De vm. PASTORIE van de doopsgezinde kerk is middels de CONSISTORIEKAMER verbonden met de Doopsgezinde kerk uit 1802. De plattegro..

Kaart & Routeplanner