Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, lijkenhuisje in Surhuisterveen

Graf Begraafplaats

Vierhuisterweg 32
9231AR Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1908
Architect: A. Velding Velding A 1908 A. Velding


Beschrijving van Algemene begraafplaats, lijkenhuisje

Inleiding Het vm. LIJKENHUISJE op de begraafplaats, thans gebouw voor onderhoudsgereedschappen, is een ontwerp met Art Nouveau-elementen van architect A. Velding uit Buitenpost uit 1908. Het werk werd uitgevoerd door aannemer H.J. Kuipers te Surhuisterveen. Het lijkenhuisje annex (lijk-) wagenhok staat aan de rand van de begraafplaats aan het eind van het toegangspad. Omschrijving Het vm. lijkenhuisje is een rechthoekig, wit gepleisterd gebouwtje op trasraam van schoon metselwerk in rode Groninger stenen. Het gebouwtje is gedekt door een schildvormig dak met rieten bedekking. Het uittorenende klokkestoeltje is aan de voorzijde open, waardoor de stoelconstructie met luidklokje zichtbaar is; de zijwanden zijn opklimmend gemetseld tot aan de noklijn. Het torentje is gedekt door een rieten helmdakje waarop een zinken piron staat met smeedijzeren bekroning. Het opschrift van de klok luidt: GEBR. VAN BERGEN, MIDWOLDA. De vernieuwde houten deur met originele deurklink, onder het doorgetrokken deel van het dakschild op standvinken, geeft toegang tot het rechterdeel van het lijkenhuisje. De toegang tot het linkerdeel van het gebouw, waar voorheen de lijkwagen stond opgesteld, is gewijzigd: de vm. hoge dubbele deuren, waarvoor de rand van het dak is opgetild, zijn vervangen door een kleinere rondboogdeur. Aan drie zijden zijn lichtopeningen ingebroken in de vorm van een omgekeerde krakeling, voorzien van gebogen diefijzers. Waardering Het baarhuisje uit 1908 naar ontwerp van de architectA. Velding is van cultuurhistorische en architectonische waarde: - vanwege de toegepaste bouwstijl, waarin elementen van de Jugendstil zijn verwerkt, - vanwege de hoge mate van belang voor het oeuvre van de architect, - vanwege de zeer hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid, - vanwege de hoge mate van gaafheid van materiaalgebruik, detaillering en ornamentiek, - als contemporain en essentieel onderdeel van de begraafplaats, - vanwege de visuele gaafheid met de aanleg van en ligging op de begraafplaats, - vanwege de hoge mate van typologische uitzonderlijkheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 502028
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, lijkenhuisje in Surhuisterveen

Algemene begraafplaats, toegangshek

Vierhuisterweg 34
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De begraafplaats, gesticht door de Hervormde gemeente van Surhuisterveen, is gerealiseerd naar ontwerp van het architectenbureau ..

Dorpskerk (Hervormde kerk)

Gedempte Vaart 8
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Herv.Kerk op Kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw uit 1685 blijkens wapensteen boven de ingang. In de kerk mooie 17e eeuwse preekstoelkuip. In de k..

Klokkentoren

Torenplein 1a
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De solitaire KLOKKETOREN op het plein in het centrum van Surhuisterveen is in 1934 in sobere baksteen-architectuur door architect..

Doopsgezinde kerk

Gedempte Vaart 23
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Doopsgezinde Kerk. Eenvoudig zaalgebouw, de muren geleed door spaarvelden waarin rondbogige gesloten vensters staan; eerste steen gelegd in ..

Doopsgezinde pastorie en consistorie

Gedempte Vaart 25
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De vm. PASTORIE van de doopsgezinde kerk is middels de CONSISTORIEKAMER verbonden met de Doopsgezinde kerk uit 1802. De plattegro..

Kaart & Routeplanner