Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bijschuur in Kootstertille

Boerderij

De Koaten 26
9288GG Kootstertille (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: rond 1870 1870 rond 1870


Beschrijving van Bijschuur

Inleiding De BIJSCHUUR bij de Oldambtster boerderij is in het derde kwart van de vorige eeuw in het vm. agrarische dorp Kooten in een ambachtelijk-traditionele bouwstijl gerealiseerd. Deze kleine koestal staat achter de boerderij aan de noord-oostzijde. Het muurwerk is wegens een verzakking hersteld. Omschrijving De schuur is opgetrokken in rode Groninger bakstenen onder schilddak met rietdekking. In de zijgevels ijzeren getoogde stalramen; in de korte westgevel een roosvenster. Waardering De kleine koestalbij de Oldambtster boerderij welke rond 1870 in Kootstertille is gerealiseerd, is van belang: - vanwege de funktioneel-ruimtelijke relatie met de boerderij, - als essentieel onderdeel van het ruimtelijk gave complex, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 501941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bijschuur in Kootstertille

Oldambtster boerderij

De Koaten 26
Kootstertille (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De Oldambtster BOERDERIJ is in het derde kwart van de vorige eeuw in het vm. agrarische dorp Kooten gerealiseerd. Op het erf is v..

Benedictuskerk Hervormde kerk met klokkenstoel

Tillebuorren 42
Kootstertille (Gemeente Achtkarspelen)
Herv.Kerk. In de kerk twee twaalfarmskronen, 17e eeuw. Orgel in 1833 door E. Leichel gemaakt. Klokkestoel met klok van Steen en Borchhardt, ..

Kop-hals-rompboerderij

Rykswei 4
Kootstertille (Gemeente Achtkarspelen)
Vrij gave kop-hals-rompboerderij (Bouma, Plaetseboek bladzijde 115) uit 1850. Voorhuis tussen twee topgevels met topschoorstenen, waarop pyr..

Arbeiderswoninkje onder rietkap

Rykswei 2
Kootstertille (Gemeente Achtkarspelen)
Arbeiderswoninkje onder riet gedekte kap.

Dwarshuisboerderij 2 Dwarshuisboerderij in eclectische stijl

Optwizel 96
Twijzel (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis is in 1898 in eclectische trant in Twijzel gebouwd. De indeling van de schuur is later g..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bijschuur in Kootstertille

Foto's (1)