IJzeren ophaalbrug, genaamd Beijersche brug, toegang tot de buurtschap "het Beijersche" in Stolwijk

Beijerscheweg 1
2821NC Stolwijk (gemeente Vlist)

Bouwjaar: 1888

Beschrijving van IJzeren ophaalbrug, genaamd Beijersche brug, toegang tot de buurtschap "het Beijersche"

Inleiding IJzeren ophaalbrug, genaamd Beijersche brug, gelegen aan de Beijerscheweg en toegang tot het buurtschap 'het Beijersche', blijkens opschrift en naamplaat vervaardigd in 1888 door IJzergieterij 'De Prins van Oranje' te 's-Gravenhage. De Beijersche brug vormt tezamen met de twee naast elkaar gelegen bruggen aan de Benedenkerkseweg te Stolwijk en de brug gelegen aan de Gouderakse Tiendweg te Gouderak een ensemble bestaande uit vier giet- en smeedijzeren ophaalbruggen over de ringvaart daterend uit 1888 en waartoe in oorsprong nog een vijfde brug bij Koolwijk behoorde. N.B. De ijzeren ophaalbruggen vervingen houten bruggen die in het kader van de 'Geoctrooieerde vervening' in de Krimpenerwaard waren aangebracht. Omschrijving Enkele ophaalbrug van het Hollandse type, op in baksteen en beton uitgevoerde landhoofden bestaande uit een gietijzeren hameipoort met achtzijdige stijlen, smeedijzeren balans en langsschoren. De balanspriemen worden verbonden door I-balken en diagonaalstaven. De hoeken van de hameipoort en de hameiregel zijn opengewerkt met sierkrulwerk. In de middenvakken van de hameiregel het jaar van vervaardiging 'ANNO 1888'. Aan de voet van de hameistijl een meegegoten naamplaat met opschrift 'YZERGIETERY DE PRINS VAN ORANJE 'sHAGE 1888'. De brug heeft een handlier als bewegingsmechanisme. Het houten val steunt op stalen liggers en is door kettingen met de balanspriemen verbonden. Brugopgangen met aan de zijde van de Provinciale weg aan weerszijden balustrades met gedecoreerde gietijzeren balusters met gestileerde bladornamenten. Waardering Giet- en smeedijzeren ophaalbrug uit 1888 van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, typologische en situationele waarde. De brug heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex bestaande uit vier identieke ophaalbruggen over de ringvaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)