Ten noorden van Sirjansland gelegen boerderijwoning in Sirjansland

Dillingsweg 12
4308NV Sirjansland (gemeente Schouwen Duiveland)

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw, mogelijk iets ouder

Beschrijving van Ten noorden van Sirjansland gelegen boerderijwoning

Inleiding Ten noorden van Sirjansland gelegen BOERDERIJWONING daterend uit de eerste helft van de achttiende eeuw (mogelijk iets ouder gezien de vermelding in 1692 van een boerderij op dit perceel in de veldboeken van de polder 's Heer Jansland). Omschrijng De woning is gemetseld van kleine gele baksteen in kruisverband en voorzien van een zadeldak tussen topgevels; rechthoekige plattegrond met centrale gang en vier hoekvertrekken, waarvan de noord-oostelijke deels onderkelderd is. Terweerszijde van de toegang in de voorgevel (zuidgevel) aan iedere zijde twee `negenruiters', die tijdens de restauratie rond 1993 in de plaats zijn gekomen van zeslichtsvensters (aan deze zijde werden toen ook twee historiserende dakkapellen aangebracht) en terweerszijde van de toegang in de achtergevel een vierlichtsvenster (oorspronkelijk kruisvensters). In de linker topgevel bevindt zich boven de toegang een (vernieuwd) kruisvenster en in de rechter gevel bevinden zich T- vensters. Waardering De redelijk grote boerderijwoning is van architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de ouderdom en vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde (met name op het eiland Schouwen-Duiveland, ontstaan door de grote schade die de watersnood van 1953 aangericht heeft). De boerderijwoning is fraai gelegen en landschappelijk van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)