Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ten noorden van Sirjansland gelegen boerderijwoning in Sirjansland

Boerderij

Dillingsweg 12
4308NV Sirjansland (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw, mogelijk iets ouder


Beschrijving van Ten noorden van Sirjansland gelegen boerderijwoning

Inleiding Ten noorden van Sirjansland gelegen BOERDERIJWONING daterend uit de eerste helft van de achttiende eeuw (mogelijk iets ouder gezien de vermelding in 1692 van een boerderij op dit perceel in de veldboeken van de polder 's Heer Jansland). Omschrijng De woning is gemetseld van kleine gele baksteen in kruisverband en voorzien van een zadeldak tussen topgevels; rechthoekige plattegrond met centrale gang en vier hoekvertrekken, waarvan de noord-oostelijke deels onderkelderd is. Terweerszijde van de toegang in de voorgevel (zuidgevel) aan iedere zijde twee `negenruiters', die tijdens de restauratie rond 1993 in de plaats zijn gekomen van zeslichtsvensters (aan deze zijde werden toen ook twee historiserende dakkapellen aangebracht) en terweerszijde van de toegang in de achtergevel een vierlichtsvenster (oorspronkelijk kruisvensters). In de linker topgevel bevindt zich boven de toegang een (vernieuwd) kruisvenster en in de rechter gevel bevinden zich T- vensters. Waardering De redelijk grote boerderijwoning is van architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de ouderdom en vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde (met name op het eiland Schouwen-Duiveland, ontstaan door de grote schade die de watersnood van 1953 aangericht heeft). De boerderijwoning is fraai gelegen en landschappelijk van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 500768
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ten noorden van Sirjansland gelegen boerderijwoning in Sirjansland

Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details

Lageweg 15
Sirjansland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details, volgens gedenksteen gebouwd in 187..

Boerenhoeve "Nooitgedacht"

Hageweg 1
Bruinisse (Gemeente Schouwen Duiveland)
Boerenhoeve "Nooitgedacht". Vrijstaand verdiepingloos woonhuis, XVIII. Twee vensters aan elke zijde naast de voordeur, oorspronkelijke roede..

Vrijstaande middenstandswoning

Rijksweg 16
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande middenstandswoning, rond 1905 in opdracht van de heer S.J. de Rijke gebouwd aan de doorgaande weg van Zijpe naar Zier..

Oosterlandse Molen

Molenweg 28
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Korenmolen. Grondzeiler: ronde gele bakstenen bovenkruier, 1752.

Gasthuis. Langgerekt gebouw, middenpartij gevel met halfrond fronton met lofwerk. Stichtingssteen en twee wapens

Sint Joostdijk 29
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Gasthuis. Langgerekt gebouw uit 1754, middenpartij gevel met halfrond fronton met lofwerk. Stichtingssteen en twee wapens.

Kaart & Routeplanner