Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje Onder den Toren in Middelburg

Gebouw

Nieuwe Kerkgang 1
4331BE Middelburg
Zeeland


Beschrijving van Hofje Onder den Toren

Inleiding. Hofje Onder den Toren, in 1942-'43 gebouwd naar ontwerp van de architect F.A. Eschauzier in de stijl van de Delftse School. Het werd geexploiteerd door de woningstichting "Volksbelang". Het idee voor dit hofje was van P. Verhagen en het kwam tot stand in het kader van de Wederopbouw van Middelburg na de verwoestingen door het bombardement van 17 mei 1940. Omschrijving. Het hofje bestaat uit een min of meer rechthoekig terrein, waarvan twee zijden met een rij huisjes en twee zijden met een muur zijn afgesloten, zodat een binnenplaats met tuin is ontstaan. Woningen in rode baksteen; begane grond en kapverdieping met verspringende zadeldaken gedekt met rode hollandse pannen. Opvallend grote bakstenen schoorstenen. Aan de buitenzijde van het hofje houten vensters met fijne roedeverdeling op verspringende hoogten ten opzichte van elkaar geplaatst. Oorspronkelijke poort (oostzijde) dichtgezet; hierboven een gebeeldhouwd relief (vermoedelijk van beeldhouwer Ter Koolen). Aan de hofzijde grotere, tot drielichten gekoppelde, houten kozijnen. Bakstenen uitbouwtjes met ingangen, zadeldakjes en vensters met roedeverdeling. Ommuring aan west- en zuidzijde met halflage gedeelten; doorgang in zuidzijde. In de zuidwesthoek van het terrein een twee verdiepingen hoog bakstenen theekoepeltje met zadeldak gedekt met rode hollandse pannen; bakstenen buitentrap naar verdieping; houten schuiframen met fijne roedeverdeling. Waardering Hofje, niet alleen van belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, maar ook vanwege ensemblewaarden en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499661
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hofje Onder den Toren in Middelburg

Abdijtoren

Onder den Toren 3
Middelburg
Abdijtoren, aangebouwd tegen de zuidmuur van de Koorkerk; door brand geteisterd in 1471, 1568, 1712 en 1940. Van de grond af achtkant, drie ..

Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen

Groenmarkt 12
Middelburg
Wandelkerk of Tussenkerk. Oorspronkelijk de plaats van het transept van de romaanse XIII kerk. Daarna het oude middelkoor van de Abdijkerken..

Nieuwe Kerk

Groenmarkt 12
Middelburg
Nieuwe KERK. Een tweebeukige hallenkerk, ontstaan uit vergrotingen van het schip van de oorspronkelijke Romaanse Kerk. Laatste uitbreiding n..

Bakstenen gebouw van twee verdiepingenkruisstaat

Groenmarkt 14
Middelburg
Aansluitend aan de Abdijring en haaks op de refter een bakstenen GEBOUW, van twee verdiepingen met kruisvensters gevat in spitsbogen en rech..

Koorkerk

Onder den Toren 1
Middelburg
KOORKERK. De oude kloosterkerk, ontstaan plm 1300 door vervanging van de romaanse XIII kerk, die gelegen heeft binnen de omtrek van de huidi..

Kaart & Routeplanner