Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde in Drachten

Torenstraat 28
9201JW Drachten (gemeente Smallingerland)

Beschrijving van Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde

Inleiding Het HEK rond de Oranjelinde uit 1937 is onderdeel van het complex waartoe voorts behoren de Rijks Hogere Burgerschool en de conciërgewoning uit 1919. De boom is 7 januari 1937 op het vm. schoolplein voor de RHBS geplant ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Bernhard van Lippe Bisterveld. Omschrijving Een octogonaal hekwerk omringt een lindeboom. Het hek bestaat uit acht aan elkaar verbonden smeedijzeren panelen. Elk hekdeel heeft een lineair patroon waarin een getrapt motief is verwerkt en waarin "panelen" zijn uitgespaard met opschriften. De opschriften komen twee maal voor: ruggelings t.o.v. elkaar en van elkaar gescheiden door een hekdeel met enkel het lineaire patroon. In het boven de andere uitstekende hekdeel staan de letters JB (Juliana Bernhard); links ervan ORANJE / LIPPE //; rechts ervan 7 / JANUARI / 1937 //. Waardering Het hekwerk rond de Oranjeboom bij de Rijks Hogere Burgerschool uit 1937 is van belang: - als historisch onderdeel van het complex, - als bijzondere uitdrukking van de relatie van een rijksschool met het vorstenhuis, - vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit, - vanwege de hoge mate van gaafheid, - omdat het de ensemblewaarde verhoogt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)