Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde in Drachten

Overig

Torenstraat 28
9201JW Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde

Inleiding Het HEK rond de Oranjelinde uit 1937 is onderdeel van het complex waartoe voorts behoren de Rijks Hogere Burgerschool en de conciërgewoning uit 1919. De boom is 7 januari 1937 op het vm. schoolplein voor de RHBS geplant ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Bernhard van Lippe Bisterveld. Omschrijving Een octogonaal hekwerk omringt een lindeboom. Het hek bestaat uit acht aan elkaar verbonden smeedijzeren panelen. Elk hekdeel heeft een lineair patroon waarin een getrapt motief is verwerkt en waarin "panelen" zijn uitgespaard met opschriften. De opschriften komen twee maal voor: ruggelings t.o.v. elkaar en van elkaar gescheiden door een hekdeel met enkel het lineaire patroon. In het boven de andere uitstekende hekdeel staan de letters JB (Juliana Bernhard); links ervan ORANJE / LIPPE //; rechts ervan 7 / JANUARI / 1937 //. Waardering Het hekwerk rond de Oranjeboom bij de Rijks Hogere Burgerschool uit 1937 is van belang: - als historisch onderdeel van het complex, - als bijzondere uitdrukking van de relatie van een rijksschool met het vorstenhuis, - vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit, - vanwege de hoge mate van gaafheid, - omdat het de ensemblewaarde verhoogt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499231
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde in Drachten

Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum)

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De SCHOOL, voorheen de Rijks hogere burgerschool in Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman..

Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning

Vogelzang 27
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De conciërgewoning te Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman uit Den Haag als onderdeel v..

Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen

Houtlaan 30
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit twaalf ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ..

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Houtlaan 34
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Rijkslandbouwwinterschool

Torenstraat 12
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De in 1921 gebouwde Rijkslandbouwwinterschool is gebouwd naar voorlopig ontwerp van R. Wibbelink. Na diens overlijden heeft gem..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)