Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning in Drachten

Woonhuis

Vogelzang 27
9201SB Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1919 1975 (pergola)
Architect: J.A.W. Vrijman Vrijman 1919 J.A.W. Vrijman


Beschrijving van Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning

Inleiding De conciërgewoning te Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman uit Den Haag als onderdeel van de gelijktijdig gerealiseerde Rijks Hogere Burgerschool. De woning staat in de groenstrook ten zuiden van het schoolgebouw. De entree van de woning is aan de zuidzijde, georiënteerd op de straat. De woning wordt van de straat gescheiden door een heg. De pergola aan weerszijden van het woonhuis is in 1975 aangebracht. Omschrijving Het woonhuis van één bouwlaag is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het pand is opgetrokken uit bruine bakstenen onder uitkragend mansardedak met leien. Het onderste deel van de gebroken dakschilden is ingezwenkt en heeft een brede goot op klossen. De T-vensters hebben luiken en bovenlicht onder strek. De bovenlichten hadden, evenals de overige kleinere vensters, oorpronkelijk een roedeverdeling. De originele houten deur heeft een bovenlicht onder strek. Aan de voorzijde is een kajuit met een breed kruiskozijn. Waardering De conciërgewoning is als onderdeel van het complex, waartoe ook de Rijks Hogere Burgerschool en de Oranjeboom behoren, van cultuurhistorisch en architectonisch belang: - vanwege de functie als dienstwoning op het terrein van de school, - als essentieel en oorspronkelijk onderdeel van het complex, - vanwege de hoge mate van esthetische en architectonische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur, - vanwege de vereenvoudigde, maar consequente vormgeving van de woning gerelateerd aan het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499225
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning in Drachten

Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum)

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De SCHOOL, voorheen de Rijks hogere burgerschool in Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman..

Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het HEK rond de Oranjelinde uit 1937 is onderdeel van het complex waartoe voorts behoren de Rijks Hogere Burgerschool en de conci..

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Houtlaan 34
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen

Houtlaan 30
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit twaalf ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ..

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 25-41
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning in Drachten

Foto's (2)