Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum) in Drachten

Gebouw

Torenstraat 28
9201JW Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1919
Architect: J.A.W. Vrijman Vrijman 1919 J.A.W. Vrijman


Beschrijving van Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum)

Inleiding De SCHOOL, voorheen de Rijks hogere burgerschool in Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman uit Den Haag in een Frans georiënteerde UM-1800 bouwstijl. Het Drachtster Lyceum maakt tegenwoordig gebruik van het gebouw. Omschrijving Het schoolgebouw heeft een liggende E-vormige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen. De noordelijke poot van het hoofdgebouw is verbonden aan een rechthoekig bouwdeel van één bouwlaag. Het mansardedak met ingezwenkte dakschilden van het hoofdgebouw en het afgeplatte schilddak van het noordelijke bouwdeel is gedekt met leien. Een gootlijst op klossen boven een geprofileerde daklijst vormt de markante gevelafsluiting van het uit bruine bakstenen opgetrokken gebouw. De hoektraveeën van de symmetrisch ingedeelde voorgevel springen sterk naar voren, inclusief de dakvlakken. Het middenrisaliet met de entree wordt bekroond door een fronton, omgeven door een gootlijst op klossen en daklijst; binnen het fronton een ovaal venster met roedeverdeling. De vernieuwde deur ligt in een gemetseld rondboogportiek. Boven het portiek is een door kleine voluten omlijst mozaiek met de tekst RIJKS/ HOOGERE/ BURGERSCHOOL//, geflankeerd door de wapens van Friesland en van Smallingerland. Recht boven de entree is een gemetselde dakruiter met uurwerk onder tentdakje. In het dakschild voorts kapellen waarin vensters met roedeverdeling en op de nok vier schoorstenen met schoorsteenborden. De overige gevelindeling aan de voor-, zij-, en achterzijde van het gebouw is grotendeels aan elkaar gelijk. De vensterpartijen liggen in iets in de gevel terugliggende muurvlakken, doorlopend over de twee bouwlagen. In de hoekrisalieten aan de voorgevel zijn dergelijke smalle terugliggende muurvlakken zonder vensters, waardoor lisenen lijken te ontstaan. De hoge kruis- en H-vensters onder strek met natuurstenen onderdorpels hadden oorspronkelijk een roedeverdeling. De gevelindeling, het materiaalgebruik en de detaillering van het noordelijke bouwdeel zijn gelijk aan de rest van het gebouw. De zesruitsvensters en kozijnen zijn hier vernieuwd, evenals een brede deur in de verbindende lage "hals". Waardering De vm. Rijks Hogere Burgerschool uit 1919 te Drachten is van cultuurhistorisch en architectonisch belang vanwege: - de functie van huisvesting van een nieuw onderwijstype, - de bijzondere betekenis voor de uitbreiding van Drachten naar het stedebouwkundige plan van G. Stapensea, gemaakt n.a.v. de komst van de RHBS, - de situering van de RHBS als het meest bepalende element in het stedebouwkundige ontwerp, - de hoogwaardige esthetische en bouwkunstige kwaliteit van het ontwerp, - de hoge mate van gaafheid van het exterieur, m.n. de voorgevel met fraaie betegeling boven de vm. entree, - de functie als ruimtelijk en functioneel hoofdbestanddeel van het visueel gave complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499219
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Drachtster Lyceum
Overzicht voorgevel en linker zijgevel van het oude gebouw - Drachten - 20411913 - RCE.jpg
Algemeen
Locatie Drachten
Opgericht 1919 (als Rijks H.B.S.)
Type havo, atheneum, gymnasium
Denominatie openbaar
Bevoegd gezag Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs in de Gemeenten Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen
Personen
Directeur drs. P. Schram (algemeen)
Rector mw. drs. A.M. Nieborg (locatie)
Leraren ±100
Leerlingen ±1350
Overig
Motto Talent in ontwikkeling
Website http://dl.singelland.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Drachtster Lyceum in Drachten werd in 1919 opgericht als Rijks hogereburgerschool en heeft daarom jarenlang in de volksmond “de HBS” geheten. Het schoolgebouw aan de Torenstraat werd in 1920 geopend en was jarenlang verreweg het grootste gebouw van Drachten, dat toen nog maar een dorp met 6000 inwoners was.

In 1947 kreeg de school er een gymnasiumafdeling bij en heette de onderwijsinstelling voortaan Het Drachtster Lyceum, met een rector in plaats van een directeur. Toen in 1963 de Mammoetwet werd aangenomen, werd de opzet weer anders: er kwamen afdelingen voor havo en vwo (gesplitst in atheneum en gymnasium).

Toen Drachten in de jaren vijftig en zestig snel ging groeien (vooral ook door de komst van de Philips-fabrieken) groeide het Lyceum even snel mee. Dat leverde uiteindelijk een behoorlijk groot complex op (van oudsher met sportveld ernaast), dat jarenlang goed gefunctioneerd heeft maar aan het einde van de 20e eeuw toch wel aan vernieuwing toe was.

In 2002 werd in goed overleg tussen de gemeente Smallingerland en de OSG Singelland (waar het Lyceum sinds 1996 deel van uitmaakt) besloten het oude HBS-gebouw van binnen geheel te renoveren en alle gebouwen daarachter te slopen en te vervangen door moderne, compacte nieuwbouw. Deze werd in augustus 2007 opgeleverd, waarna personeel en leerlingen van het Drachtster Lyceum, na een verblijf van bijna twee jaar in de oude mavo (Splitting) en de oude ambachtsschool (Wuiteweg), weer terug konden keren op de Torenstraat. Op 1 februari 2008 nam mevrouw G.J. van de Stouwe het rectoraat over van J.J. Hallers, die sinds 1986 de school had geleid. In 2013 werd de school uitgebreid met een fraaie nieuwe mediatheek annex werkruimte voor leerlingen.


Het Drachtster Lyceum heeft in de noodlokalen ook nog een speciaal onderwijs gedeelte zitten voor kinderen met autisme. Dat gedeelte heet het Matrix Lyceum. Het is een school van RENN4.

Bekende oud-scholieren

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum) in Drachten

Rijks Hoogere Burgerschool, hek om Oranjelinde

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het HEK rond de Oranjelinde uit 1937 is onderdeel van het complex waartoe voorts behoren de Rijks Hogere Burgerschool en de conci..

Rijks Hoogere Burgerschool, conciërgewoning

Vogelzang 27
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De conciërgewoning te Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman uit Den Haag als onderdeel v..

Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen

Houtlaan 30
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit twaalf ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ..

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Houtlaan 34
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Rijkslandbouwwinterschool

Torenstraat 12
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De in 1921 gebouwde Rijkslandbouwwinterschool is gebouwd naar voorlopig ontwerp van R. Wibbelink. Na diens overlijden heeft gem..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)