Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Keuterboerderij (woudboerderij) in Drachten

Boerderij

Het Noord 26
9207AE Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Keuterboerderij (woudboerderij)

Inleiding De KEUTERBOERDERIJ, of zgn. woudboerderijtje van het krimptype, dateert uit ongeveer 1905. De bouwstijl, het materiaalgebruik en de detaillering zijn sober en op traditionele wijze toegepast. De houten aanbouwen aan de achterzijde van de schuur onder lessenaardak zijn van ondergeschikt belang voor bescherming van rijkswege. Omschrijving De rechthoekige plattegrond van de keuterboerderij vertoont een asymmetrische krimp. Het boerderijtje bestaat uit een bouwlaag onder schilddak met een doorlopende noklijn. De gevels van het hoofdgebouw zijn opgetrokken uit rode strengpersbakstenen; het voorhuis steens; de schuur halfsteens. Op het schilddak van het boerderijtje liggen zwarte gesmoorde gegolfde Friese pannen. Op de nokhoek aan de straatzijde staat een schoorsteen met twee keramische pijpen. In het dakschild boven het woonhuisgedeelte zijn drie ijzeren vierpans daklichten aangebracht: twee aan aan de voorzijde, één aan de zuidzijde. In het woonhuisgedeelte zijn vijf oorspronkelijk zesruitsvensters: de zesruitsvensters in de zijgevels zijn afgesloten door een rollaag, terwijl de H-vensters in de voorgevel zijn voorzien van een getoogde rollaag met een trommelveld verlevendigd met gele strengpersbakstenen. Bij de krimp in de zuidgevel van het woonhuis is een klein provisiekelderraam aangebracht voorzien van diefijzers. De zuidzijde van het schuurgedeelte bevat drie getoogde ijzeren negenruits stalraampjes en twee toegangen: een opgeklampte dubbele schuurdeur en een opgeklampte staldeur. In de oostzijde van het schuurgedeelte (de achterzijde) zijn drie stalramen. Aan de noordzijde zijn een roosvenster met een rollaag rondom van het vm. secreet, enkele later ingebroken ramen en de zij-ingang tegenover het stookhok. Het interieur is nog geheel oorspronkelijk ingedeeld: ondermeer twee woonkamers met oorspronkelijke schoorsteenpartijen, bedstedewand en een schuurgedeelte met stallen. Waardering Het woudboerderijtje met eenvoudige, karakteristieke erfindeling en oorspronkelijke inrichting uit ca. 1905 is van cultuurhistorisch, architectonisch en typologische belang vanwege: - de voor de regio De Friese Wouden karakteristieke vormgeving en het materiaalgebruik, - de historisch-ruimtelijke relatie met het omliggende perceel, - de hoge mate van oorspronkelijkheid van de erfindeling, - de hoge mate van gaafheid van het exterieur en het interieur, - de redelijke mate van zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499202
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Keuterboerderij (woudboerderij) in Drachten

Keuterboerderij, stookhok

Het Noord 26
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Een klein STOOKHOK, dat ernstig is verzakt, staat naast de keuterboerderij aan de rand van de erfscheidingssloot. Het bijgebouw d..

Kop-rompboerderij met zesruitsvensters en omlopende houten goot

Folgeren 12
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Kop-rompboerderij met zesruitsvensters in het woongedeelte en in de top. Jaartal 1792 in topanker, omlopende houten goot. In voorhuis betege..

Vrijburg

Nijtap 65
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Boerderij Vrijberg. Kop-rompboerderij met topgevel waarin jaartalankers 1805. Kleine lichtopeningen in de top.

Haersma State

Stationsweg 64
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Haersma State. Door Th. Romein gebouwd buitenverblijf. Blokvormig huis onder laag schilddak met hoekschoorstenen. De gevel is geleed door ge..

Rijks Hoogere Burgerschool (Drachtster Lyceum)

Torenstraat 28
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De SCHOOL, voorheen de Rijks hogere burgerschool in Drachten is in 1919 gerealiseerd naar ontwerp van de architect J.A.W. Vrijman..

Kaart & Routeplanner

Route naar Keuterboerderij (woudboerderij) in Drachten

Foto's (2)