Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa, losse veestal waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen in Opeinde

Boerderij

Kommisjewei 34
9218PG Opeinde (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: 1928 1979 (verb.)
Architect: C.R. de Boer en G.M. van Manen Boer 1927 C.R. de Boer en G.M. van Manen


Beschrijving van Villa, losse veestal waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen

Inleiding De losse VEESTAL waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen, behoort bij het boerderijcomplex met de villa. De veestal is in 1927 ontworpen door C.R. de Boer en G.M. van Manen uit Drachten en in 1928 gebouwd in opdracht van J.I. Douma uit Opeinde. De oriëntatie van de veestal is aangepast aan de richting van de verkavelingsstructuur. Veestal en villa vormen geen bedrijfsmatige eenheid meer; de veestal is thans een zelfstandig agrarisch bedrijf met woning. De stallen waren anno 1928 uiterst modern door de Hollandse stalling met lorriespoor in de voergang, het toepassen van troggewelven boven de stallen en de aanwezigheid van elektriciteit. Tot de boerderij behoort de tuin met in de hoek tussen de villa en de schuur een vm. prieeltje en een vijver. De veestal is in 1979 middels een doorbraak verbonden met een ligboxstal. Deze uitbreiding valt buiten bescherming van rijkswege wegens de geringe architectonische betekenis. Omschrijving De veestal heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met een steil wolfdak met nagenoeg verticale wolfeinden, gedekt met riet. In het westelijk dakschild zijn vier dakkapellen. Op de nok een schoorsteen en twee luchtkisten, gedekt met riet. De gevels zijn opgetrokken in bruine gesinterde bakstenen in Noors verband op een klinker trasraam. De zuidgevel bestaat uit een eerste bouwlaag onder een betonnen latei; een tweede bouwlaag in de kap, vanaf de onderdorpel van de vierruitsvensters beschoten met gepotdekseld hout op klampen, een inpandig balkon met een bloembak aan de gevel; het wolfeind met een liggend zoldervenster. De vensterindeling van de eerste bouwlaag bestaat uit twee drielichtsvensters aan weerszijden van een tweelichtsvenster boven een provisiekelderraam. Links een garage, vh. afgesloten met een dubbele houten deur. De oostelijke en noordelijke gevels zijn gedeeltelijk gewijzigd. De westelijke zijgevel bevat nog de oorspronkelijke verzinkte ijzeren stalramen en toegangsdeuren. Het interieur van de stal is structureel niet veel gewijzigd. Aanwezig zijn nog ondermeer de paardestallen en de Hollandse veestalling met voergang in het midden. De zoldering van de veestalling bestaat uit troggewelven. Troggewelven zijn ook aanwezig in de garage. De indeling van het woonhuisgedeelte is gewijzigd. Waardering De veestal uit 1928, behorend bij het vm. boerderijcomplex, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor de geschiedenis van de boerderijbouw, zowel sociaal-economisch als typologisch, - als essentieel onderdeel van het complex, - vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, - vanwege het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek in harmonie met de bijbehorende villa, - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499193
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa, losse veestal waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen in Opeinde

Villa in de stijl van de Amsterdamse School

Kommisjewei 32
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De VILLA vormde met een losstaande veestal een agrarisch bedrijfscomplex. De villa ligt op een verhoogd terrein met een keermuur...

Hervormde kerk

Kommisjewei 25
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De volgens de principes van centraalbouw ontworpen hervormde KERK met klokketoren en traptoren uit 1908 is naar ontwerp van Wolte..

Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Deze KOP-ROMPBOERDERIJ uit het 3de kwart van de 19de eeuw is onderdeel van een gaaf agrarisch complex bestaande uit de boerderij..

Kop-rompboerderij, bijschuur onder rieten schilddak

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De dwarsgeplaatste BIJSCHUUR is in het eerste kwart van de 20e eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex met stookhok ..

Kop-rompboerderij, stookhok

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het STOOKHOK is een oorspronkelijk onderdeel van het in de derde kwart van de 19e eeuw gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa, losse veestal waarin oorspronkelijk twee arbeiderswoningen in Opeinde

Foto's (1)