Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beter Wonen, transformatorhuisje in Drachten

Nijverheid Industrie

achter Beter Wonen 2 Beter Wonen 02 2 achter Beter Wonen 2
9200AA Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Beter Wonen, transformatorhuisje

Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE is rond 1925 gerealiseerd als onderdeel van het arbeiderswijkje "Beter Wonen" in Drachten. Het huisje is achter Beter Wonen nr. 2 gesitueerd. Omschrijving Het object is opgetrokken in bruine handvormbakstenen op een rechthoekige plattegrond. Het overstekende schilddakje is gedekt met Tuile-du-Nord pannen. Op de twee hoeken van de nok en hoekkepers zijn twee opvallende zinken ontluchtingspijpen. Ter hoogte van de bovenzijde van de stalen deur is een uitkragende rollaag rond het pand. Boven de geverfde deur is een in reliƫf gemetselde rollaag en is de gevel verticaal opgemetseld. De smalle verticale lichtspleet naast de deur is voorzien van glastegels en diefijzers. Waardering Het transformatorhuisje is van architectonisch en typologisch belang: - als oorspronkelijk onderdeel van het woningcomplex, - vanwege de functie, - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499157
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beter Wonen, transformatorhuisje in Drachten

Beter Wonen, drie arbeiderswoningen

Beter Wonen 1-5 Beter Wonen 01 Beter Wonen 1-5
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit drie ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Beter Wonen, zes arbeiderswoningen

Beter Wonen 22-32
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een..

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 7-23 Beter Wonen 07 Beter Wonen 7-23
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Tabaksfabriek Voorm. tabaksfabriek annex pakhuis

Zuidkade 24
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De TABAKSFABRIEK annex pakhuis is rond 1902 gebouwd in opdracht van de fa. Fokke van der Meulen. De lagere aanbouw aan de achterz..

Rijkslandbouwwinterschool

Torenstraat 12
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De in 1921 gebouwde Rijkslandbouwwinterschool is gebouwd naar voorlopig ontwerp van R. Wibbelink. Na diens overlijden heeft gem..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)