Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen in Drachten

Woonhuis

Houtlaan 30
9203AV Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Architect: mog. C.R. de Boer Boer 1920 mog. C.R. de Boer


Beschrijving van Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen

Inleiding Het woningblok bestaande uit twaalf ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. De hoekpanden en beide middelste panden (nr. 30, 42-44 en 52) hebben een iets vooruitspringende rooilijn. Alle woningen grenzen met de voordeur direct aan de openbare weg. De aan de achterzijde van de woningen aangebouwde bergingen vallen buiten bescherming van rijkswege wegens de geringe architectonische waarde. Omschrijving Het woningblok is opgebouwd uit twaalf aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het doorlopende dakvlak boven de langsgevel aan de voor- en achterzijde bevinden zich kajuiten met dubbele vensters. De hoekpanden en beide middelste panden hebben op het plein georiënteerde topgevels. Deze zijn voorzien van siermetselwerk in de geveltoppen, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal gemetselde accenten. De zijtopgevels van het blok, met een dubbele rollaag als aan de voorgevel, eindigen in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. Alle topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel. Waardering Het woningblok met twaalf arbeiderswoningen dat rond 1920 in Drachten werd gebouwd, is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de betekenis van de woningen in de sociaal-economische ontwikkeling en in de ontwikkeling van de sociale woningbouw, - als essentieel en functioneel onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs, - vanwege de hoge mate van gaafheid van detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499151
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen in Drachten

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Houtlaan 34
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Rijkslandbouwwinterschool

Torenstraat 12
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De in 1921 gebouwde Rijkslandbouwwinterschool is gebouwd naar voorlopig ontwerp van R. Wibbelink. Na diens overlijden heeft gem..

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 7-23 Beter Wonen 07 Beter Wonen 7-23
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 25-41
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Beter Wonen, drie arbeiderswoningen

Beter Wonen 1-5 Beter Wonen 01 Beter Wonen 1-5
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit drie ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Kaart & Routeplanner