Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beter Wonen, negen arbeiderswoningen in Drachten

Woonhuis

Beter Wonen 7-23 Beter Wonen 07 Beter Wonen 7-23
9200AA Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Architect: mog. C.R. de Boer Boer 1920 mog. C.R. de Boer


Beschrijving van Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. Door een royale verspringing van de rooilijn ter hoogte van de panden nr. 15 en 17 lijkt de woningrij in tweeën te zijn gesplitst. Daarnaast ligt het pand op nr. 7 nog eens teruggerooid t.o.v. de rest van de woningrij. Omschrijving Het woningblok is opgebouwd uit negen aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. De zadeldaken zijn gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het dakvlak boven de langsgevel aan de voor- en achterzijde kajuiten met dubbele vensters. De twee panden ter hoogte van de rooilijnverspringing en de beide hoekpanden hebben op het plein georinteerde topgevels. Deze zijn voorzien van siermetselwerk in de geveltoppen, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal gemetselde accenten. De zijtopgevels van het blok, met een dubbele rollaag als aan de voorgevel, eindigen in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. In de zijtopgevels zijn kleine vensters. Alle topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel. Waardering Het woningblok met negen arbeiderswoningen dat rond 1920 in Drachten werd gebouwd, is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de betekenis van de woningen in de sociaal-economische ontwikkeling en in de ontwikkeling van de sociale woningbouw, - als essentieel en functioneel onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs, - vanwege de hoge mate van gaafheid van detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499139
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beter Wonen, negen arbeiderswoningen in Drachten

Beter Wonen, drie arbeiderswoningen

Beter Wonen 1-5 Beter Wonen 01 Beter Wonen 1-5
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit drie ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 25-41
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Beter Wonen, zes arbeiderswoningen

Beter Wonen 22-32
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een..

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Houtlaan 34
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen

Houtlaan 30
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit twaalf ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beter Wonen, negen arbeiderswoningen in Drachten

Foto's (6)