Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beter Wonen, drie arbeiderswoningen in Drachten

Woonhuis

Beter Wonen 1-5 Beter Wonen 01 Beter Wonen 1-5
9200AA Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Architect: mog. C.R. de Boer Boer 1920 mog. C.R. de Boer


Beschrijving van Beter Wonen, drie arbeiderswoningen

Inleiding Het woningblok bestaande uit drie ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. Het pand nr. 5 ligt teruggerooid ten opzichte van de twee andere woningen. Aan het pand op nr. 5 is een latere aanbouw aan de straatzijde welke buiten bescherming van rijkswege valt vanwege de geringe architectonische waarde, evenals de aangebouwde bergingen aan de achterzijde van de woningen. Omschrijving Het woningblok is opgebouwd uit drie aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. Kajuiten met dubbele vensters bevinden zich in de dakvlakken aan voor- en achterzijde. De op het plein georiënteerde topgevel is voorzien van siermetselwerk in de geveltop, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal opgemetselde accenten. De zijtopgevels met kleine vensters hebben een dubbele rollaag als aan de voorgevel en eindigen in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. De topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel. Waardering Het woningblok met drie arbeiderswoningen dat rond 1920 in Drachten werd gebouwd, is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de betekenis van de woningen in de sociaal-economische ontwikkeling en in de ontwikkeling van de sociale woningbouw, - als essentieel en functioneel onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs, - vanwege de hoge mate van gaafheid van detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499133
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beter Wonen, drie arbeiderswoningen in Drachten

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 7-23 Beter Wonen 07 Beter Wonen 7-23
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Beter Wonen, transformatorhuisje

achter Beter Wonen 2 Beter Wonen 02 2 achter Beter Wonen 2
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE is rond 1925 gerealiseerd als onderdeel van het arbeiderswijkje "Beter Wonen" in Drachten. Het huisje is ..

Beter Wonen, zes arbeiderswoningen

Beter Wonen 22-32
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een..

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Houtlaan 34
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Beter Wonen, twaalf arbeiderswoningen

Houtlaan 30
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit twaalf ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beter Wonen, drie arbeiderswoningen in Drachten

Foto's (3)