Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beter Wonen, zes arbeiderswoningen in Drachten

Woonhuis

Beter Wonen 22-32
9200AA Drachten (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Architect: mog. C.R. de Boer Boer 1920 mog. C.R. de Boer


Beschrijving van Beter Wonen, zes arbeiderswoningen

Inleiding Het woningblok bestaande uit zes ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond een groenaanleg en is circa 1920 in Drachten gerealiseerd. De bergingen en schuurtjes aan de achterzijde vallen buiten bescherming van rijkswege vanwege geringe architectonische waarde. Omschrijving Het woningblok is opgebouwd uit zes aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het doorlopende dakvlak boven de langsgevel bevinden zich tussen de kajuiten van de vier middelste woningen - nr. 24 en 26; nr.28 en 30 - twee rechthoekige tegeltableaus bestaande uit azuurblauwe en okergele keramische tegeltjes. De zijtopgevels van het blok zijn voorzien van vier kleine vensters. Langs de dakrand is een dubbele rollaag, eindigend in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. De topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel. Waardering Het woningblok met zes arbeiderswoningen, rond 1920 in Drachten gebouwd, is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - vanwege de betekenis van de woningen in de sociaal-economische ontwikkeling en in de ontwikkeling van de sociale woningbouw, - als essentieel en functioneel onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de exterieurs, - vanwege de hoge mate van gaafheid van detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499115
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beter Wonen, zes arbeiderswoningen in Drachten

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 7-23 Beter Wonen 07 Beter Wonen 7-23
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Beter Wonen, drie arbeiderswoningen

Beter Wonen 1-5 Beter Wonen 01 Beter Wonen 1-5
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit drie ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Beter Wonen, transformatorhuisje

achter Beter Wonen 2 Beter Wonen 02 2 achter Beter Wonen 2
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE is rond 1925 gerealiseerd als onderdeel van het arbeiderswijkje "Beter Wonen" in Drachten. Het huisje is ..

Beter Wonen, negen arbeiderswoningen

Beter Wonen 25-41
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit negen ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond e..

Beter Wonen, acht arbeiderswoningen

Beter Wonen 50-64
Drachten (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het woningblok bestaande uit acht ARBEIDERSWONINGEN is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen". Het complex ligt rond ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beter Wonen, zes arbeiderswoningen in Drachten

Foto's (4)