Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij, stookhok in Opeinde

Boerderij

Kommisjewei 7
9218PC Opeinde (gemeente Smallingerland)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Kop-rompboerderij, stookhok

Inleiding Het STOOKHOK is een oorspronkelijk onderdeel van het in de derde kwart van de 19e eeuw gebouwde boerderijcomplex. Het stookhok is aan de oostgevel naast de boerderij gesitueerd, thans middels een schot met de boerderij verbonden. Omschrijving Stookhok op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met decoratieve windveer, belegd met zwart geglazuurde Friese pannen. Het is opgetrokken in roodbruine handvormstenen op een enigszins uitkragend trasraam. In de noordgevel een T-venster met achtruits bovenlicht onder strek. In de zijgevels getoogde tweeruitsvenster onder strek; in de westgevel een houten deur. Waardering Het stookhok, in het derde kwart van de 19e eeuw in Opeinde gerealiseerd, heeft een cultuurhistorische en architectonische waarde: - als essentieel en oorspronkelijk onderdeel van het visueel gave complex, - vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur, - vanwege de ruimtelijke relatie met het visueel gave complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 499100
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij, stookhok in Opeinde

Kop-rompboerderij met asymmetrisch geplaatst voorhuis onder pannen zadeldak met schoorsteen met bord

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Deze KOP-ROMPBOERDERIJ uit het 3de kwart van de 19de eeuw is onderdeel van een gaaf agrarisch complex bestaande uit de boerderij..

Kop-rompboerderij, bijschuur onder rieten schilddak

Kommisjewei 7
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De dwarsgeplaatste BIJSCHUUR is in het eerste kwart van de 20e eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex met stookhok ..

Hervormde kerk

Kommisjewei 25
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De volgens de principes van centraalbouw ontworpen hervormde KERK met klokketoren en traptoren uit 1908 is naar ontwerp van Wolte..

Winkelwoonhuis met werkplaats

Nijtap 2
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding Het WINKELWOONHUIS met werkplaats is in 1930 in Opeinde gerealiseerd naar ontwerp van Bosma's Architecten Bureaux (uit Drachten-H..

Villa in de stijl van de Amsterdamse School

Kommisjewei 32
Opeinde (Gemeente Smallingerland)
Inleiding De VILLA vormde met een losstaande veestal een agrarisch bedrijfscomplex. De villa ligt op een verhoogd terrein met een keermuur...

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij, stookhok in Opeinde

Foto's (1)